Отримав підозру капітан судна USKO MFU, на якому вивозилася агропродукція із Криму

Крим
Судно-порушник USKO MFU Фото: vesselfinder.com
Судно-порушник USKO MFU Фото: vesselfinder.com

За процесуального керівництва Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомлено про підозру капітану морського судна USKO MFU  (IMO: 7919781) під прапором Камеруну, яке незаконно заходило в закриті порти Криму і вивозило агропродукцію.  Раніше це судно було арештовано на Дунаї.

Як повідомили в прокуратурі АРК, капітану судна інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави, вчинене повторно (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

“Слідством встановлено, що у жовтні 2023 року іноземний громадянин, керуючи судном «USKO MFU» під прапором Камеруну, у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту. Там судно було завантажено понад трьома тисячами тон агропродукції, призначеної для однієї з турецьких компаній”, – повідомили в прокуратурі.

За матеріалами справи, у листопаді 2023 року підозрюваний здійснив незаконний вихід судна «USKO MFU» з порту м. Севастополя. З метою приховування своєї протиправної діяльності, капітан періодично вимикав «AIS» (Автоматичну ідентифікаційну систему), що є порушенням безпеки мореплавства, та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу слідування судна.

Відомо також, що наприкінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де залишило вантаж з Туреччини і вийшло з порту, вказавши пункт призначення Стамбул.

Після ввімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. Під час проходу через акваторію порту Рені, що на лівому березі Дунаю, судно-порушник  було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт. Тоді ж було повідомлено про підозру іншому капітану цього судна, громадянин Азербайджану, який у червні 2024 року керував ним під час незаконних заходу та виходу з порту м. Севастополя.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв ЦЖР, третина піратського флоту РФ з 14-го пакету санкцій ЄС записана на “фірми одного судна” з  Дубаї, ОАЕ.