Даніл Стаднік, заступник «міністра праці та соцзахисту» Криму, заочно засуджений до 8 років за колабораціонізм

Крим
Даніл Стаднік, кримський колаборант. Фото: «КФУ им. В.И.Вернадского»

Соломʼянський районний суд Києва заочно засудив до 8 років позбавлення волі Даніла Стадніка, так званого заступника «міністра труда та соціального захисту Республіки Крим» за колабораційну діяльність.

Вирок було винесено 17 вересня. 

Даніл Стаднік – колишній український прокурор. З 1999 року він обіймав помічника прокурора і старшого слідчого у Красноперекопській міжрайонній прокуратурі. З 2001 до 2004 року був прокурором відділу, а згодом став начальником відділу в прокуратурі АР Крим. В 2011 році очолив прокуратуру Феодосії. А з початком окупації Криму Росією окупанти призначили його «сімферопольським міжрайонним природоохоронним прокурором». З  червня 2019 до грудня 2020 року Стаднік був «прокурором Білогірського району Республіки Крим».

Посаду «заступника міністра» Даніл Стаднік обійняв в червні 2022 року.

Суд дійшов висновку, що обвинувачений добровільно обійняв посаду «заступника міністра» та прийняв на себе організаційно-розпорядчі функції і обовʼязки, повʼязані з діяльністю незаконних органів влади на тимчасово окупованій території АР Крим, всупереч законодавству України.

17 вересня 2024 року Соломʼянський районний суд Києва визнав Даніла Стадніка винним у колабораційній діяльності та засудив його до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його також на 10 років позбавлено права обіймати посади, повʼязані із державною службою і місцевим самоврядуванням, та займатися господарською діяльністю.

Нагадаємо: 

  • Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти щодо двох кримських чиновників: «директора Департаменту транспорту та розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури м. Севастополя» Таматаєва Станіслава Вʼячеславовича та «заступника голови адміністрації Феодосії – головного архітектора міста» Бірюка Пилипа Олександровича.
  • Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому депутату Севастопольської міської ради VI  скликання Олександру Антоненкову. Навесні 2014 року, він пішов на співпрацю з росіянами та сприяв окупації Автономної Республіки Крим та Севастополя. За державну зраду його засуджено 12 років позбавлення волі. 
  • Дарницький районний суд Києва оголосив вирок колишньому депутату Севастопольської міської ради. Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 11 років позбавлення волі. 
  • За процесуального керівництва прокуратури автономії, у порядку спеціального досудового розслідування, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього депутата Севастопольської міської ради VI скликання Сергія Іванова, який у 2014 році сприяв Росії в окупації Криму та Севастополя.