Суддя-зрадник з Джанкоя Едуард Пікула заочно засуджений до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Крим

Дніпровський районний суд Києва заочно визнав 48-річного Едуарда Пікулу, колишнього суддю Джанкойського міськрайонного суду АР Крим винним у державній зраді. Він очолив незаконно створений російськими окупантами «Джанкойский районный суд» і виносив протиправні рішення проти активістів кримськотатарського національного руху.

Про це з посиланням на оприлюднений вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Пікула Едуард Олександрович, уродженець Амурської області РФ, громадянин України, з 2009 року займав посаду судді Джанкойського міськрайонного суду АР Крим. Після незаконної анексії Криму Російською Федерацією Пікула зрадив присязі і указом президента РФ від 13 листопада 2014 року очолив незаконно створений «Джанкойский районный суд».

Українські слідчі задокументували винесення незаконних вироків Едуардом Пікулою чотирьом активістам кримськотатарського національного руху в травні 2014 року. 

Вища рада юстиції в грудні 2015 року винесла рішення про внесення подання на звільнення Едуарда Пікули за порушення ним присяги. 

Суд визнав Пікулу винним у державній зраді за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України в редакції від 8 квітня 2014 року. Вирок – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирок ще не набрав законної сили.

  • Як повідомляв ЦЖР, отримали заочні вироки чотири колишніх українські судді, які у 2014 році зрадили присязі та перейшли на службу до незаконно створених в Криму російськими окупантами «судових органів»: 12, 13 та 14 років позбавлення волі. Це: Тімофеєва Ганна Олександрівна,  яка нині є «суддею» незаконного «Сімферопольського районного суду», Пікула Кристина Володимирівна, «суддя» незаконного «Красногвардійського районного суду», Проскурня Сергій Миколайович, «суддя» незаконного «Красногвардійського районного суду» і Єланська Олена Едуардівна, «суддя» незаконного «Севастопольського районного суду».