«Завкафедри філології» в кримському «університеті» Марія Маркіна-Гурджи отримала підозру у колабораціонізмі

Крим
Марія Маркіна-Гурджи, «завідувачка кафедри філолоігії» у незаконному «Кримському респуьліканському інституті післядипломної педагогічної освіти». Фото: «Ассоциация русистов Республики Крым»

За процесуального керівництва Прокуратури Автономної республіки Крим повідомлено про підозру у колабораційній діяльності «завідувачці кафедри філології» у незаконно створеному росіянами «Кримському республіканському інституті післядипломної педагогічної освіти», яка розробляла підручники для кримських дітей. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрювана – Маркіна-Гурджи Марія Геннадіївна.

Як повідомили в пресслужбі прокуратури АРК, Марія Маркіна-Гурджи обійняла посаду «завідувачки кафедри філології» у КРІППО у 2021 році.

«Упродовж 2022-2024 років вона безпосередньо брала активну участь у проведенні конференцій та семінарів, присвячених питанню реалізації стандартів освіти РФ з викладання російської мови в навчальних закладах Криму. Також підозрювана у складі авторського колективу «КРІППО» розробила ряд підручників та посібників з російської мови для учнів 5-11 класів згідно стандартів держави-агресора», – повідомили в прокуратурі.

В травні 2024 року Марія Маркіна-Гурджи взяла участь у пресконференції «Російська мова в Криму: ініціативи та перспективи русистів», яка відбулася в Сімферополі в студії пропагандистського телеканалу «РИА Новости Крым». На заході вона розповіла про розробку вказаних підручників та закликала викладачів, учнів та батьків використовувати їх в навчальному процесі.

Нагадаємо: 

  • Служба безпеки України повідомила про підозру завідувачці Центру підвищення професійної майстерності педагогічних працівників в окупованому Криму Катерині Крижко. Під її керівництвом були створені спеціальні «методичні» матеріали для кримських вчителів.
  • Вчительку молодших класів з Мирного на Мелітопольщині Антоніну Марцелєву, яка запустила першу школу на ТОТ Запоріжчини за російською програмою, залякувала мешканців громади вилученням дітей з родини, в разі, якщо вони ігноруватимуть навчальний процес, та роздавала інтерв’ю на підтримку країни-агресора, заочно засудили до одного року позбавлення волі.
  • Як повідомляв ЦЖР, 64-річний Олександр Кузьомінський, учасник АТО, козацький сотник і вчитель історії з селища Горностаївка і 49-річний Олег Михайлов, ексдиректор школи села Велика Благовіщенка Каховського району Херсонщини співпрацюють з ворогом. Вони допомогли російським окупантам з незаконним відкриттям захопленої школи в сусідній Костянтинівській громаді і тероризують вчителів, примушуючи їх до колабораційної діяльності.