Брати Ротенберги заволоділи в Балаклавській бухті щонайменше 10 ділянками землі, які раніше вилучили у власників – «Верстка»

Крим
Вид з пташиного польоту на Балаклавську бухту в окупованому Криму, березень 2024 року. Фото: Konstantin Mihalchevskiy

Російські олігархи Аркадій та Борис Ротенберги за 2023 рік заволоділи у Балаклавській бухті в окупованому Криму щонайменше 10 ділянками землі. Мільярдерам із найближчого оточення Владіміра Путіна ця нерухомість знадобилася, щоб за його дорученням збудувати в колишній військовій бухті масштабну яхтову марину. Відбирати майно у власників Ротенбергам допомагала майже вся вертикаль «влади» в окупованому Севастополі.

Про це йдеться у розслідуванні видання «Верстка».

Журналісти нагадали, що російський парламент спеціальним законом дозволив вилучати майно осіб, «пов’язаних із недружніми державами». Завдяки йому майно бізнесменів із України потрапляє на держаукціони, які виграють компанії Ротенбергів.

Нерухомістю місцевих підприємців вони заволоділи за допомогою чиновників та силовиків, які завалюють місцевих власників судовими позовами, звинувачуючи їх у тому, що вони заволоділи майном ще до анексії півострова, порушуючи закони та Конституцію України.

Деякі власники, як Леонід Сушко – колишній депутат Балаклавської райради від Прогресивної соціалістичної партії України, під тиском продавали майно.

Проти найбільш непоступливих бізнесменів зі зв’язками, як Володимир Ованесов, військова прокуратура та ФСБ порушують кримінальні справи. Переслідують також співробітників державної служби кадастру, які відмовлялися видаляти справжніх власників із реєстру.

Один з найбільших проектів Ротенбергів на півострові – будівництво яхтової марини в Балаклавській бухті в Севастополі. Його розпочали у 2018 році за дорученням Владіміра Путіна в рамках федеральної програми розвитку Криму та Севастополя. У тому ж році компанія Ротенбергів «Стройгазмонтаж» виграла тендер на проектування марини, будівництво веде їхня компанія «Мостотрест», яка будувала Керченський міст.

Місце будівництва – вузька бухта протяжністю близько кілометра, оточена пагорбами. На вузькій смужці суші розташовані набережні Таврійська і Назукіна. До початку будівництва на них знаходилися переважно старі будівлі, довгобуди, закриті промпідприємства. До 2030 року це місце планують змінити: 600 стоянок для яхт будуть оточені променадом та нерухомістю для відпочиваючих.

Але перешкодою для будівництва стали власники нерухомості в бухті-місцеві жителі та бізнесмени з материкової України. Перші претензії, які стосувалися переважно незаконного будівництва, окупаційна влада до них пред’явила вже у 2014 році. У 2015 дільниці почали вилучати за спеціальним розпорядженням уряду під приводом повернення військовим дільниць, які були розпродані Міністерством оборони України.

Процес тривав не швидко. Справа прискорилася з початком проекту яхтової марини, а згодом і повномасштабної війни. Так Ротенберги заволоділи переважно великими об’єктами навколо бухти. Останні півтора року вони заволоділи там десятьма ділянками землі, які раніше вилучили у власників. Крім того, Ротенберги скуповують ділянки, які перебували у вільному продажу. Покупки оформлюються на компанії «Порт Ламос» та «Дели Христо», підконтрольні Ротенбергам.

У районі Балаклавської бухти Ротенберги також придбали через аукціони нерухомість, яка раніше вважалася за ФСБ. Це ділянка на вулиці 7 листопада (уч.3) площею 4315 кв.м, де знаходяться покинуті будівлі.

«Порт Ламос» також купив дві ділянки, які виставлялися на сайтах оголошень.

Як пише «Верстка», процес консолідації Ротенберга нерухомості в Балаклавській бухті далекий від завершення. Аукціони з продажу нерухомості продовжуються. ГУП «Проект розвитку Балаклави» подає різні позови до бізнесів у Балаклаві. Через кілька років після завершення будівництва марини за бюджетні гроші, нерухомість, придбана Ротенбергами такими шляхами, має стати ще більш цінним активом.

Нагадаємо:

  • Окупаційна «влада» Севастополя виставила на аукціон кілька об’єктів у Балаклаві, в яких до окупації півострова розташовувалась військова частина Севастопольського загону морської охорони Державної прикордонної служби України, захоплена російськими військовими в березні 2014 року. Таврійська набережна в Балаклаві нині активно забудовується. Її закрили ще в березні 2022 року через будівництво яхтенної марини на 600 місць. Відкриття набережної вже тричі переносилось, нещодавно заборону на пересування по ній продовжили до 1 лютого 2025 року.