Як після удару ЗСУ у Феодосії горить нафтобаза – фото, відео

Крим
Як після удару ЗСУ у Феодосії горить нафтобаза
Як після удару ЗСУ у Феодосії горить нафтобаза

Кримські ЗМІ публікують фотографії і відео палаючої нафтобази у Феодосії в окупованому Криму. Раніше Генштаб ЗСУ підтвердив ураження морського нафтового термінала у закритому порту міста.

Як пише kafanews, о 4:23 у місті пролунало кілька вибухів, – ймовірно, працювала ППО.

“Годину пізніше можна було побачити густий чорний дим, що підіймався з боку нафтобази. Детальної інформації поки що немає, але в адміністрації міста підтвердили, що є спалах на феодосійській нафтобазі. Працюють розрахунки МНС. Жертв і постраждалих немає. У Феодосію виїхав віцепрем’єр Ігор Михайличенко”, – пише ЗМІ.

“У зв’язку з подією на нафтобазі перекрито рух транспорту по вул. Геологічній та вул. Федько від перехрестя з керченською трасою до району автовокзалу. Просимо враховувати це при плануванні поїздки і з розумінням поставитися до ситуації, що склалася”, – повідомив голова окупаційної адміністрації Феодосії Ігор Ткаченко.

За даними місцевої адміністрації, через сильне задимлення евакуюють мешканців прилеглих до бази вулиць – їм запропоновано розміститися у школі, потім перевезуть до пунктів тимчасового розміщення.

Як після удару ЗСУ у Феодосії горить нафтобаза Фото: kafanews.com

Як після удару ЗСУ у Феодосії горить нафтобаза Фото: kafanews.com

Феодосійський нафтопереробний термінал є найбільшим у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів. Всього на півострові два такі термінали, ще один розташований у Севастополі. Нафтобазу вже атакували дрони у листопаді та грудні 2023 року, а також у березні 2024 року.

Як писав ЦЖР у матеріалі “Як працюють «кримські санкції»”. Порти Криму”, Міністерство інфраструктури України після окупації Криму у 2014 році закрила морські порти Керчі, Севастополя, Феодосії, Ялти і Євпаторії для суднозаходів.

Першим під санкції США (16.07.2014) потрапило ДП «Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами», яке перед окупацією знаходилося під контролем структур «младоолігарха» Сергія Курченка, який діяв в інтересах «Сім’ї» президента Януковича. Феодосійська нафтобаза забезпечувала контрабанду нафтопродуктів (схема «Лівели»).

Захоплену нафтобазу в 2015 році «влада» Криму передала до складу незаконно створеного «ГУП «Чорноморнафтогаз», а влітку 2019 року загрузле в боргах підприємство акціонували в АО «Морской нефтяной терминал». Уже в грудні 2019 року нафтобаза з морським терміналом була продана за 651,2 млн руб. Покупець – московське АО «Фирма Гунас» була створена в лютому того ж року. Директор і єдиний з названих акціонерів – відставний полковник МВС Росії Валентин Дорош, який також числиться керівником МУП «Ритуальні послуги» в Курську. Російські ЗМІ схиляються до версії, що Феодосійську нафтобазу повернув під свій контроль Сергій Курченко.