«Голова» окупаційного «Центрального райсуду Сімферополя» Василь Злотніков засуджений до 12 років з конфіскацією

Крим
Василь Злотніков, "голова" окупаційного "Центрального районного суду Сімферополя" Фото: "Кримський федеральний університет"

Дніпровський районний суд Києва визнав винним у державній зраді та засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна колишнього суддю Залізничного районного суду Сімферополя, який після початку окупації Криму Росією порушив присягу судді та перейшов на службу до незаконно створеного окупантами судового органу. За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджено Василя Злотнікова, який нині обіймає посаду “голови” у незаконному “Центральному районному суді Сімферополя”.

Вирок судді-зраднику був винесений 24 вересня. 

Злотніков Василь Якович був призначений суддею Залізничного районного суду Сімферополя безстроково в травні 2013 року. А вже навесні 2014 порушив присягу та обійняв посаду у незаконному “Железнодорожном районном суде г. Симферополя”. В травні 2016 указом президента РФ його було призначено строком на 6 років “головою” окупаційного “Белогорского районного суда”. У 2020 році Злотнікова перевели на посаду “голови” вже “Центрального районного суда г. Симферополя”.

Дніпровський районний суд дійшов висновку, що всі посади в окупаційних судових органах Василь Злотніков обіймав добровільно, тож визнав його винним у діях, націлених на спричинення шкоди суверенітетові та територіальній цілісності України і наданні допомоги державним органам Російської Федерації у проведенні підривної діяльності проти України. За державну зраду Василя Злотнікова засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок оголошено заочно. 

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.