Ексдепутат Верховної Ради Криму Валерій Степанов отримав 14 років увʼязнення за державну зраду

Крим
Валерій Степанов. Фото: kafanews.com

Подільський районний суд Києва виніс вирок колишньому депутату Верховної Ради Криму, який навесні 2014 року порушив присягу та підтримав окупацію Криму Росією. За інформацією Центру журналістських розслідувань, до 14 років позбавлення волі засуджено Степанова Валерія Степановича.

Вирок було винесено 1 жовтня.

Валерій Степанов колишній член Партії регіонів. З 2010 до 2014 року очолював Ленінську районну державну адміністрацію. До цього, з 2006 року, був депутатом Керченської міської ради. У липні 2012 року Степанова було обрано депутатом до Верховної Ради АРК у одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №39.

За матеріалами справи, Валерій Степанов як депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання 6 березня 2014 року взяв участь у засіданні Верховної Ради АРК, на якому було прийнято постанову «Про проведення загальнокримського референдуму» та 11 березня, де прийнято постанову «Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», відповідно до якої «у разі якщо в результаті прямого волевиявлення народів Криму що має відбутися 16 березня 2014 року буде ухвалене рішення про входження Криму, включаючи Автономну Республіку Крим до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошений незалежною й суверенною державою з республіканською формою правління».

Також Степанов підтримав і всі наступні незаконні постанови, зокрема «Про незалежність Криму», згідно з якою створено нелегітимне державне утворення «Республіка Крим».

11 квітня 2014 року Степанов взяв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственный Совет Республики Крым», на якому було прийнято так звану «Конституцию Республики Крым», як суб’єкта Російської Федерації.

Подільський райсуд Києва визнав Валерія Степанова винним у державній зраді та засудив до 14 років позбавлення волі. Вирок оголошено заочно.

Нагадаємо:

  • Подільський районний суд Києва оголосив вирок колишньому депутату Верховної Ради Криму Костянтину Бахарєву, який під час окупації обійняв посаду «віцеспікера Госсовєта Криму», а нині є депутатом Держдуми Федеральних Зборів РФ.
  • Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишній депутатці Верховної Ради Криму Ользі Удовіній. За державну зраду вона заочно засуджена до 12 років позбавлення волі.
  • Колишній депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Олександр Баталін визнаний винним у державній зраді та засуджений до 14 років позбавлення волі.