Україна конфіскувала судно-порушник USKO MFU, на якому вивозилася агропродукція із Криму

Крим
Судно USKO MFU. Фото: Enrico Pusceddu

Суд передав у власність держави Україна турецьке судно USKO MFU  (IMO: 7919781) під прапором Камеруну, яке незаконно заходило в закриті порти окупованого Криму і вивозило агропродукцію. В липні цього року це судно було арештовано на Дунаї.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України. 

Правоохоронці задокументували два випадки, коли балкер USKO MFU у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснив захід та вихід з закритого Україною порту в Севастополі.

У листопаді 2023 року судно було завантажено понад 3 тисячами тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії.

Наприкінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де залишило вантаж з Туреччини і вийшло з порту, вказавши пункт призначення Стамбул.

Після ввімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. Під час проходу через акваторію порту Рені, що на лівому березі Дунаю, судно-порушник  було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт. Тоді ж було повідомлено про підозру капітану цього судна, громадянину Азербайджану, який у червні 2024 року керував ним під час незаконних заходу та виходу з порту м. Севастополя. 

У вересні 2024 року за процесуального керівництва Прокуратури Автономної Республіки Крим та м.Севастополя було повідомлено про підозру другому капітану судна, який здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту у жовтні 2023 року. Там судно було завантажено понад трьома тисячами тонн агропродукції, призначеної для однієї з турецьких компаній.

Обох капітана обвинувачують у порушенні порядку в’їзду на окуповані території з метою завдання шкоди державним інтересам, адже будь-які операції у портах Криму чи Азовського моря порушують міжнародні норми та законодавство України.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв ЦЖР, третина піратського флоту РФ з 14-го пакету санкцій ЄС записана на «фірми одного судна» з  Дубаї, ОАЕ.