Холдинг «Дядя Ваня», з чиїх бочок з-під огірків окупанти будують боновий захист Керченського мосту, має бізнес в Україні

Крим
Елементи бонових загороджень на одному із пляжів м.Керч. Жовтень 2024 р. Фото: соцмережі
Елементи бонових загороджень на одному із пляжів м.Керч. Жовтень 2024 р. Фото: соцмережі

Осінні шторми руйнують частину ешелонованого антидронового захисту Керченського мосту. За маркуванням на бочках, які штормом прибило до берега, ЦЖР ідентифікував їхнього постачальника – російську компанію, у якої знайшовся бізнес в Україні.

Секції бонових загородженнь, які росіяни встановлюють з південного боку так званого Кримського мосту, заполонили узбережжя півострова довкола м. Керч. Чорні бочки можна зустріти практично на кожному місцевому пляжі, а їхні фото – у мережі.  За етикетками на бочках  з’ясувалося, що  свої бонові загородження окупанти збирають з бочок, в яких до Росії з Індії завозяться мариновані огірки. 

Бочки з бонових загороджень з етикетками. 24.09.2024 р. Фото: “Крымский ветер”  Колаж: investigator.org.ua 

Бочки з бонових загороджень з етикетками. 24.09.2024 р. Фото: “Крымский ветер”  Колаж: investigator.org.ua

На етикетках також вказана компанія- імпортер огірків  – ТОВ “Консервное предприятие Русское поле – Албаши”” з групи компаній  “Дядя Ваня”, якою володіє російський  підприємець вірменського походження Тігран Едуардовіч  Тєлунц. 

У світових медіа ім’я Телунца з’явилось у березні 2022 року, коли його «Русское Поле-Логистик» зареєструвало товарний знак  “Дядя Ваня”, схожий на всесвітньовідомий логотип  McDonaldʼs. 

Фастфуд “Дядя Ваня” та  його власник Тигран Телунц. Фото: соцмережі. Колаж: investigator.org.ua  

Фастфуд “Дядя Ваня” та його власник Тигран Телунц. Фото: соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

Як з’ясував ЦЖР, російський “Дядя Ваня” і досі присутній в українській юрисдикції. У 2008 році засновником нинішнього ТОВ  “Дядя Ваня – Закарпатські овочі” (попередні назви – “Грін Рей” та агрофірма “Колгосп “Прикордонник”), що зареєстроване у с. Пийтерфолво Берегівського району, стала кіпрська компанія “Татлерс лімітед”.  Її бенефіціарним власником спочатку вказувалась громадянка РФ Телунц Ксенія Тигранівна (з адресою в Лондоні), а з квітня 2023 року  – її батько, вже знайомий нам Тигран Телунц, вказаний в українському реєстрі як громадянин Вірменії, хоча має і громадянство РФ. 

У грудні  минулого року українського “Дядю Ваню”  переписали на ЗАТ  “Еребуні ентерпрайз”, зареєстроване у Єревані, бенефіціарними власниками якого вказані громадяни Вірменії Ваге та Арусак Мовсесян. 

Це ж акціонерне товариство  у травні 2023 року заснувало в Москві однойменне ТОВ “”Эребуни энтерпрайз” з основним видом КВЕД –   діяльність пасажирського повітряного транспорту. Його керівник Екавян Арам Александровіч є засновником 12 російських діючих компаній, а в 2017 році вказувався як бенефіціар кіпрської компанії, що володіла українським ТОВ “Слов’янська солевидобувна компанія “ (с.Райгородок Краматорського району Донеччини). Насправді за кіпрською компанією стояв російський соляний холдинг “Руссоль”.  

Відтак, попри зміну засновників (не виключено, що суто формальну) ТОВ “Дядя Ваня – Закарпатські овочі” залишається пов’язаним з російськими компаніями, хоч і з вірменським корінням. 

За даними сервісу ImportGenius,  продукція українського “Дяді Вані” – консервовані овочі – в основному експортувалась до Росії, Білорусі та Казахстану. Через окупацію Росією Криму та частини Донецької і Луганської областей у 2014 році російський та білоруський ринки закрились для української продукції, значний спад виробництва, судячи з публікацій, зазнав і консервний завод ТОВ “Дядя Ваня – Закарпатські овочі”.

На жаль, додзвонитися в компанію за номерами, вказаними в держреєстрі та на різних інтернет-майданчиках, не вдалося, телефони не відповідали. Проте, підприємство продовжує  працювати на Закарпатті, адже, приміром, на початку 2024 року повідомляло Державній інспекції архітектури та містобудування  про початок будівництва відкритої стоянки для легкових автомобілів по вулиці Миру в м. Виноградів Берегівського району.