СБУ посилила підозру кримчанину Денису Карпову, капітану судна SPARTA-IV, що доставляло військову техніку і снаряди для ворога

Влада
Судно SPARTA-IV у протоці Босфор і його капітан Денис Карпов. Фото: marinetraffic.com і myrotvorets.center

35-річний моряк-зрадник Денис Карпов з Севастополя добровільно зайняв посаду капітана російського морського вантажного судна SPARTA-IV, на якому протягом 2022-2023 років доставляв військову техніку і реактивні снаряди для війни з Україною з сирійського порту Тартус. 8 січня головне слідче управління СБУ посилило йому заочну підозру в державній зраді і веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Карпов Денис Миколайович, 17 травня 1988 р. н., уродженець і мешканець Севастополя, 9 квітня 2014 року отримав паспорт громадянина РФ. У 2015-2016 роках він працював старпомом на вантажному поромі «Новоросійськ», який заходив до незаконно анексованого РФ Криму і перевозив вантажі з Сирії до Росії.

Не пізніше вересня 2022 року Денис Карпов добровільно зайняв посаду капітана морського вантажного судна (суховантажного) SPARTA-IV (IMO 9743033, прапор – РФ, судновласник – ТОВ «Оборонлогістика» (рос. ООО «Оборонлогистика», ІПН 7718857267, ОДРН 1117746641572). На цьому судні він на підставі завідомо підроблених товарно-транспортних і вантажних документів транспортував засоби ураження, озброєння і військову техніку з морського порту Тартус Сирійської Арабської Республіки через турецькі протоки Дарданелли і Босфор.

30 листопада 2022 року судно SPARTA-IV під керівництвом капітана Дениса Карпова прибуло до сирійського порту Тартус і завантажило близько 200 одиниць некерованих реактивних снарядів. 9 грудня 2022 року судно пройшло протоку Босфор і в супроводі морського корвету 12 грудня дісталося військово-морської бази у Новоросійську. З 10 по 12 грудня судно йшло з вимкнутою системою радіопеленгування сигналу бортової станції АІС. 

5 квітня 2023 року судно SPARTA-IV знову прибуло до порту Тартус для завантаження невстановленої українськими слідчими кількості ракетних пускових установок і броньованих гусеничних бойових машин. В умовах конспіративності судно 12 квітня пройшло турецьку протоку Босфор і 15 квітня прибуло до Новоросійська.

В обох випадках доставленіа до російського порту військову техніку і реактивні снаряди згодом перевезли до окупованого Криму для подальшого ведення війни проти України.

За скоєний злочин Денису Карпову заочно повідомлено підозру в веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій – за ч.2 ст.437 і державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч.2 ст.111 КК України. Санкції статей передбачають довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

SPARTA-IV – це суховантажне судно загального призначення, призначене для транспортування різноманітних товарів, матеріалів, виробів. Збудовано у 2018 році та належить Російській Федерації, під прапором якого й ходить. Порт приписки судна – Новоросійськ. Цей суховантаж – одне з чотирьох суден, що належать ТОВ «СК «Юг», російській судноплавній компанії, що займається перевезенням військової техніки. Ця компанія, як і саме судно, потрапили під санкції уряду США через розв’язану війну РФ в Україні.

Як повідомляв ЦЖР, Росія вивозить до Сирії крадене зерно з тимчасово окупованих територій півдня України. Основні шляхи вивозу – порти окупованих Бердянська та Севастополя.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter