Юрія Бочка, депутата з Херсонщини, ексгауляйтера Новотроїцького, заочно засудили на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Влада
Юрій Бочко, колаборант, ексгауляйтер Новотроїцької громади. Фото окупаційний Telegram-канал

10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна – такий вирок Київського районного суду Одеси 24 січня отримав 55-річний Юрій Бочко, депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ, фермер з села Чумацький Шлях Херсонщини, який до весни 2023 року працював гауляйтером Новотроїцької громади.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Про те, що 55-річний Юрій Бочко, депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ добровільно перейшов на бік ворога в суді розповіли четверо свідків. За словами одного з них, він знає Бочка більше десяти років і спостерігав, як влітку 2022 року його призначили головою окупаційної адміністрації Новотроїцької громади. 

«Я бачив, як Юрій Бочко заходив до адмінбудівлі в Новотроїцькому і використовував службове авто. Громада його не обирала головою, хто призначив його на цю «посаду» невідомо. Бочко розподіляв «гуманітарну допомогу» від росіян і роздавав по 10 тисяч рублів. Після приходу Бочка на адмінбудівлі селищної ради український прапор змінили на російський», – сказав свідок.

Інша мешканка Новотроїцького розповіла в суді як Юрій Бочко пропонував їй очолити один із місцевих закладів освіти за російським законодавством. Це було під час зустрічі з освітянами громади в липні 2022 року, на якій були присутні також озброєні російські військові.

«Бочко на цій зустрічі представив нового начальника окупаційного відділу освіти, розповів про нове життя при загарбниках, пропонував співпрацювати з ними, обіцяв, що кожен вчитель отримуватиме 1500 доларів на місяць і що кожну школу в громаді росіяни відремонтують», – сказала інша мешканка Новотроїцького.

Суд визнав Юрія Бочка винним у колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також Юрію Бочку заборонено протягом 15 років обіймати посади в органах влади. Початок терміну відбування покарання рахуватиметься з моменту фактичного затримання Юрія Бочка.

Як повідомляв ЦЖР, Юрій Бочко мешкає в селі Чумацький Шлях Новотроїцької громади. Тут він колись очолював фермерське господарство «Свято-Володимирівська Січ», а останнім часом мав бізнес з вирощування зерна.

Також управління СБУ в Херсонській області заочно повідомило про підозру в пособництві державі-агресору 34-річній масажистці з Херсона Євгенії Кузьменко. Це вже друга підозра героїні численних публікацій ЦЖР, яка зараз є гауляйтеркою Новотроїцької громади Генічеського району. За скоєний злочин їй світить від 10 до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter