Донецького бойовика Ненича судитимуть за відновлення роботи Запорізького залізорудного комбінату на користь окупантів

Влада
Олександр Ненич. Фото: ВКонтакте

Справа сімох учасників злочинної організації на чолі з Олександром Неничем, які для окупантів відновили роботу захопленого залізорудного комбінату на Запоріжжі та завдали Україні збитки понад 7 мільярдів гривень, передана до суду.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Запорізької обласної прокуратури.

В червні 2023 року уроженець Донеччини Олександр Ненич був призначений росіянами керівником захопленого залізорудного комбінату в Малій Білозерці Василівського району.

До управління віджатим гірничо-металургійним підприємством він залучив діючих та колишніх працівників комбінату та переорієнтував роботу комбінату в інтересах Росії: змушував працівників підприємства підтримувати окупаційну владу, а в разі незгоди погрожував звільненням та переслідуванням з боку каральних органів.

З липня 2022 року на виробничих потужностях експропрійованого підприємства незаконно добуто та передано у розпорядження окупантів 989 504 тонни залізної руди. Україні завдано збитки в розмірі понад 7 млрд грн.

Прокурори Запорізької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно Ненича та шести його поплічників за фактом провадження господарської діяльності у взаємодії з окупаційною адміністрацією та пособництва державі-агресору, а також незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення (ч.1, ч.2 ст.255, ч.4 ст.111-1, ч.1 ст.111-2, ч.4 ст.240 КК України). 

Олександр Ненич став гендиректором експропрійованого і перейменованого в ТОВ «Днепрорудненский железорудный комбинат» підприємства у червні 2023 року. А з листопада 2022 року є засновником ТОВ «Индустриальные инновации», створеної на базі вкраденого майна комбінату. 

В 2022 році віджатим залізорудним комбінатом керував громадянин Росії Глєб Тєрскіх, який побудував кілька гірничорудних комбінатів у РФ, зокрема Грем’ячинський ГЗК у Волгоградській області, та понад 300 об’єктів для Міноборони РФ.

Як повідомляв ЦЖР, ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат», що знаходиться в окупованому Василівському районі Запорізької області, є активом холдингу «Метінвест». Акціонерами підприємства з іноземними інвестиціями є «Запоріжсталь» та словацька компанія Minerfin із Братислави.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter