Влада Литви може допомогти Україні «повернути» чоловіків призовного віку

Влада

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що необхідно подумати про те, як допомогти Україні «повернути» чоловіків призовного віку, які виїхали з країни.

Про це пише Delfi.

За словами міністра, Литва поки не розглядає конкретних заходів для того, щоб допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, проте стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

“Ніхто, звичайно, не буде їх збирати й відвозити в Україну – цього не буде. Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах – це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тож почекаймо та подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви”, – додав міністр.

Водночас він уточнив, що точну кількість українців призовного віку в Литві поки що визначити складно.

Напередодні міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони “виконали свій громадянський обов’язок”.

Нагадаємо:

  • 7 лютого 2024 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.
  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт про мобілізацію. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який Верховна Рада ухвалила 11 квітня.
  • Міністерство оборони України повідомило, що новий Закон про мобілізацію набере чинності вже від 18 травня. Однією з норм, яка стосується мільйонів українських чоловіків, є обов’язок оновити свої дані протягом 60 днів. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати закордонні паспорти та паспорти громадянина України за межами нашої держави. Відповідну постанову № 443 Кабінет міністрів ухвалив 23 квітня.