Кабмін заборонив відразу направляти на ВЛК громадян, які прийшли у ТЦК уточнити дані чи за відстрочкою

Влада
Черга до ТЦК та СП Солом’янського району Києва. Фото: Майя Орел/hromadske

Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.

Це передбачено постановою КМУ №560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», яка опублікована на урядовому порталі.

«Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою», – йдеться в документі.

Крім того, за постановою, військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) ТЦК та СП із заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією «не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби».

Водночас ті громадяни, які були доставлені до ТЦК примусово, можуть бути направлені на ВЛК без додаткових формальностей.

Згідно з постановою, медичний огляд військовозобов’язаних може проводитися в лікарнях, які уклали договори із Національною службою здоров’я України. Однак остаточне рішення щодо придатності до військової служби прийматиме ВЛК у самому ТЦК.

У разі незгоди з висновком районної ВЛК, військовозобов’язаний може звернутися до обласного ТЦК для повторного проходження медкомісії. Також її рішення можна оскаржити у судовому порядку або скасувати після розгляду комісією вищого рівня.

Термін дії довідки із висновком про придатність до військової служби становить один рік.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.