Кабмін зменшив до одного року термін дії довідки ВЛК про придатність до військової служби у воєнний час

Влада
Фото: Facebook Київський міський ТЦК та СП

Кабмін встановив, що в умовах воєнного часу термін дії висновку військово-лікарської комісії про придатність резервістів та військовозобов’язаних до військової служби становитиме один рік. В мирний час довідка ВЛК і далі вважатиметься дійсною протягом п’яти років.

Це передбачено постановою КМУ №560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», яка опублікована на урядовому порталі.

«У мирний час під час визначення призначення резервіста або військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин вони проходять медичний огляд, за результатами якого таким особам оформляється довідка з висновком щодо придатності до військової служби. Строк дії такої довідки становить п’ять років… У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік», – йдеться в документі.

В урядовій постанові також значиться, що резервісти або військовозобов’язані, у яких відсутні скарги на стан здоров’я, на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду не направляються.

Водночас громадяни, які до того не проходили медичний огляд або в яких закінчився строк дії рішення про придатність до військової служби, мають пройти ВЛК.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.