РФ збирає нове угруповання біля кордону і готується до спроби наступу за 90 км від Харкова – Зеленський

Влада
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія збирає ще одне угруповання військ біля українського кордону і готується до спроби наступу за 90 км на північний захід від Харкова.

Про це глава держави сказав у відеозверненні до світових лідерів напередодні Саміту миру, яке він записав у Харкові.

«Саме Росія є єдиним джерелом агресії і постійно намагається розширити війну. Буквально зараз, цими днями, ми захищаємось за 60 кілометрів на північний схід від цього місця від чергової спроби російського наступу. Росія готується до спроби наступальних дій і за 90 кілометрів звідси (від Харкова – ред.) на північний захід – біля нашого кордону збирається ще одне угруповання військ», – зазначив Зеленський.

Він вказав, що «той, хто все це робить, не хоче миру».

«Чи хоче Росія діалогу? Україна має найбільший у світі досвід обману з боку Росії на перемовинах. Обману, який, зокрема, був прикриттям Росії для підготовки цієї війни. І саме тому потрібні глобальні зусилля – Саміт миру за участю лідерів, яких Росії не обманути. Саміт, який покаже, хто у світі дійсно хоче завершити війну, а не просто заявити про припинення вогню, яке буде неодмінно порушене російськими ракетами та артилерією, як це вже відбувалося десятки, десятки разів до цього», – наголосив президент.

Він нагадав, що Україна разом зі Швейцарією готує Саміт миру, початок якого запланований на 15 червня.

«Понад вісімдесят країн підтвердили свою участь. І ми продовжуємо працювати з лідерами, запрошуючи на Саміт», – додав Зеленський.

Як повідомлялось, 25 травня 2024 року російські війська скинули дві керовані авіаційні бомби на будівельній гіпермаркет «Епіцентр» у Харкові, у якому могли перебувати понад 200 людей. Близько 19:00 війська РФ завдали ракетний удар по центру Харкова. Зафіксовано влучання по офісних приміщеннях. Пошкоджені також адміністративні будівлі, супермаркет, магазини, житлові будинки, пошта, автомобілі та інші цивільні обʼєкти.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter