Бельгія передасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року

Влада
F-16
Фото: Алік Кепліч/AP Photo

Бельгія зобов’язується передати Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року.

Про це заявила глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб, повідомляє The Guardian.

За словами Лябіб, перші поставки західних літаків заплановані на цей рік.

Зазначається, що загалом 30 винищувачів будуть передані до 2028 року.

Заява прозвучала за кілька годин до того, як Президент України Володимир Зеленський має зустрітися з представниками уряду Бельгії у Брюсселі.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16.

8 травня 2024 року міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила, що вже влітку цього року українські військово-повітряні сили будуть посилені винищувачами F-16. Спочатку прибудуть літаки з Данії, потім – з Нідерландів.

«Ми працюємо з нашими партнерами, особливо з Данією та Україною, над плануванням. І ми дотримуємося графіка. Ми плануємо першу поставку данських літаків цього літа, а нідерландських літаків – восени цього року. Поставка буде партіями», – сказала Оллонґрен.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter