Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні на $1,3 млрд: літаки ДРЛВ ASC 890 та всі БТР Pbv 302

Влада
Літак дальньої радіолокаційної розвідки та управління ASC 890 ЗС Швеції. Фото: flickr.com

Уряд Швеції оголосив про 16-й і найбільший із моменту початку повномасштабного вторгнення РФ пакет військової допомоги Україні на 13,3 млрд шведських крон ($1,3 млрд). Зокрема, ЗСУ отримають два літаки дальнього радіолокаційного виявлення ASC 890, який посилять ППО України, а також весь шведський парк бронетранспортерів Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) для новостворених бригад української армії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Швеції.

Як зазначається, пакет допомоги складає 13,3 млрд шведських крон ($1,3 млрд) та відповідає пріоритетним потребам України.

«У пакеті підтримки Швеція дарує літак типу ASC 890 із можливостями радіолокаційної розвідки та наведення. ASC 890 надає Україні абсолютно нові можливості для радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі. Зміцнюється здатність України виявляти цілі дальньої дії та боротися з ними. Літак має комплексне рішення, що включає навчання, технічне оснащення та методичне забезпечення радіолокаційної розвідки та управління повітряним боєм», – йдеться у повідомленні.

Для подальшого зміцнення протиповітряної оборони України до пакету підтримки також входять ракети Hunting Robot Rb 99 (AMRAAM), які можна використовувати як на літаках, так і в наземних системах ППО.

Крім того, Швеція передає весь свій парк бронетранспортерів Pansarbandvagn 302 (Pbv 302), включаючи запасні частини, технічне обладнання та боєприпаси, на підтримку створення нових бригад української армії.

Бронетранспортер ЗС Швеції Pansarbandvаgn 302 (Pbv 302). Фото: wikimedia.org

«В українських польових частинах відчувається нестача артилерійських боєприпасів. З додаванням до комплекту артилерійських снарядів калібру 155 мм зростає здатність України боротися з російськими підрозділами в глибині поля бою», – додали в Міноборони.

До 16-го пакету військової підтримки також входять: фінансова підтримка коаліцій здібностей; фінансова підтримка фондів та ініціатив, що дають змогу швидко та масштабно закупити обладнання для України; Шведському агентству оборонних досліджень також буде доручено підтримати Україну у створенні власного інституту оборонних досліджень; в межах цього пакету можливості бойового командування України додатково зміцнюються завдяки переданню терміналів із підпискою на супутниковий зв’язок.

У Міноборони також вказали, що з моменту початку жорстокого повномасштабного вторгнення Росії Швеція виділила 43,5 мільярда крон на військову підтримку України.

Пізніше речник шведського прем’єр-міністра Том Самуельссон уточнив, що в межах найбільшого пакета допомоги Україна отримає два літаки радіолокаційної розвідки та управління ASC 890.

«Пакет включає два літаки повітряного спостереження і управління (ACS890), які допоможуть Україні виявляти цілі на великій відстані», – написав він у мікроблозі X (Twitter).

Самуельссон додав, що напередодні шведський прем’єр Ульф Крістерссон представив ці літаки безпосередньо послу України у Швеції.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter