Особи до 25 років не направляються на ВЛК для проходження медичного огляду – постанова Кабміну

Влада
Фото: Facebook Київський міський ТЦК та СП

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку (постанова №1487) та Порядку проведення призову громадян на військову службу (№560). Згідно з цим, особи до досягнення 25-річного віку не направляються на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

Про це йдеться у постанові уряду від 07 червня 2024 та 16 травня 2024 року, повідомляє “Судово-юридична газета”.

Згідно з документами, “процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду”.

Також до досягнення 25-річного віку особи, які пройшли базову загальновійськову підготовку чи базову військову службу, не направляються на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

“Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку”, – йдеться в постанові.

Крім того, ВЛК не передбачатиме і процедура надання відстрочки для певних посадовців.

“Крім того, Кабмін вніс зміни щодо можливості направлення ТЦК до Національної поліції звернення про адміністративне затримання та доставлення осіб, що порушують правила військового обліку і законодавство про мобілізацію, в електронному вигляді”, – зазначає видання.

Зазначається, що взяття на військовий облік здійснюється за наявності закордонного паспорта у разі подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України відповідно до підпункту 10-1 пункту 1 додатка 2 та військово-облікового документа, якщо він виданий і не втрачений.

“Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк понад 3 місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік одним з таких способів: прибуття особисто до ТЦК; шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до ТЦК, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України”, – пояснює видання.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.