У Північній Атлантиці вже другий рік поспіль стартували міжнародні навчання «Сі Бриз». Мета- відпрацювання протимінних заходів

Влада
Кораблі-учасники навчань «Сі Бриз-2024» у Північній Атлантиці. Попереду - протимінний корабель ВМСУ «Черкаси». Фото: Facebook ВМС ЗС України

В порту шотландського міста Глазго у Великій Британії 26 червня відбулося урочисте відкриття чергових міжнародних навчань серії «Сі Бриз». Ці навчання за участю військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України вже вдруге проходять у Північній Атлантиці. Від ВМСУ у навчаннях беруть участь протимінні кораблі проєкту Sandown «Чернігів» та «Черкаси», які Велика Британія передала Україні.

Про це повідомляє Командування ВМС ЗС України.

«Основна тематика залишається незмінною – підготовка та оцінювання штабу протимінних дій ВМС ЗС України до планування та управління визначеним комплектом протимінних сил під час проведення протимінних дій та операцій, підготовка екіпажів українських протимінних кораблів до виконання завдань у складі багатонаціональної тактичної групи», – йдеться у повідомленні.

К зазначає Управління комунікацій Командування ВМСУ, другий день поспіль екіпажі українських протимінних кораблів разом з корабельною групою НАТО виконують маневрування в морі з метою відпрацювання спільних дій перед тим, як приступити до виконання спільних завдань.

Команди виконують прийоми маневрування, зокрема в складних навігаційних умовах, налагоджують взаємодію, перевіряють взаємосумісність. Також відпрацьовують різноманітні дії з метою скорочення часу на реагування та ухвалення рішень. Важливим елементом підготовки стало проведення практичних стрільб у морі з метою знищення небезпечних предметів. Метою подібних вправ є тестування навичок з маневрування та навігації, уміння управляти кораблем та взаємодіяти зі своєю командою. Саме це є визначальним під час спільної роботи в морі.

Попереду в екіпажів кораблів багато спільних дій під час проведення активної фази навчань, яка розпочнеться невдовзі.