Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали операції з розмінування Чорного моря

Влада
Протимінний корабель ВМС Туреччини під час навчань в Чорному морі у 2022 році. Фото: Ali Atmaca/Anadolu/Getty Images

Туреччина, Румунія та Болгарія 1 липня розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна. Операції відбуватимуться в рамках Оперативної групи з протимінної діяльності в Чорному морі (MCM BLACK SEA).

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

«У понеділок Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна», – йдеться у повідомленні.

Ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря в результаті війни.

В уряді Болгарії наголошували, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря, як очікується, допоможе поліпшити взаємодію і добросусідські відносини між учасниками.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів.

Минулого року Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після того, як розвалилася угода про безпечний коридор, підтримана Росією, Туреччиною та ООН. Це успішно стимулювало експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але маршрут залишається ризикованим.

Україна експортувала 37,4 мільйона тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та порту «Південний» з моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року, повідомило минулого тижня Міністерство інфраструктури України.

Туреччина, Румунія і Болгарія є членами НАТО. Проте їхні морські сили керуються за межами НАТО, частково для того, щоб уникнути ескалації у відносинах з Росією.

Як повідомлялось, у жовтні 2023 року стало відомо, що три чорноморські країни-члени НАТО – Болгарія, Румунія та Туреччина – обговорюють створення спільних сил для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море внаслідок війни РФ проти України.

11 січня 2024 року Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами у Чорному морі, які загрожують судноплавству з початку війни в Україні. Відповідно з документом, три країни створюють Оперативну групу з протимінної діяльності в Чорному морі (MCM BLACK SEA).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter