Штрафи від ТЦК можна перевірити в Опендатабот

Влада
Вручення представниками ТЦК повісток військовозобов’язаним на вулиці. Фото: facebook.com/DF.Avangard

Компанія Опендатабот, яка дає користувачам доступ до державних даних з основних публічних реєстрів для громадян України та бізнесу, відтепер також зможе показувати штрафи від ТЦК.

Для того, щоб отримати інформацію про штрафи, необхідно перейти на відповідну сторінку на сайті Опендатабот та ввести ПІБ і дату народження, після чого можна отримати результат про відсутність чи наявність щодо виконавчих проваджень.

На сайті відображатимуться штрафи, які особи можуть отримати за неявку у ТЦК, а також штрафи для осіб, які не оновили свої дані або не перебувають на військовому обліку.

Президент України Володимир Зеленський 26 червня підписав закон №3783-IX (законопроєкт 11143) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку ведення військового обліку.

Тепер ТЦК як орган адміністрування та ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” зможе побачити у цьому Реєстрі дані про відкрите стосовно ухилянта виконавче провадження та відомості про притягнення його до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку та мобілізаційного законодавства.

У “Судово-юридичній газеті” нагадують, що відповідно до постанови Кабміну №559 військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Реєстрі “Оберіг”, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

Підписаним законом розширено перелік відомостей, які будуть вноситися до Реєстру “Оберіг”. А саме, туди потраплять відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дата, номер, короткий зміст протоколу та/або постанови про адміністративне правопорушення), а також відомості про примусове виконання рішення щодо особи-боржника (реквізити та відомості виконавчого документа).

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.