Не всі громадяни, які оновили облікові дані будуть мобілізовані – Міноборони

Влада
Фото: Facebook Київський міський ТЦК та СП

Після оновлення облікових даних не всі громадяни будуть призвані на військову службу.

Про це розповів директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк.

“На сьогодні, за інформацією, що в нас вже є, оновили дані близько 3 млн громадян України. Потреба ЗСУ для призову під час мобілізації значно менша. Тому не всі громадяни, які оновили облікові дані, будуть призвані на військову службу”, – констатував він.

Він також додав, що оновлення даних створене для справедливого підходу, “щоб держава бачила всіх військовозобов’язаних на військовому обліку”.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.