Після 16 липня на вулицях може побільшати військових патрулів – ТЦК

Влада
Вручення представниками ТЦК повісток військовозобов’язаним на вулиці. Фото: facebook.com/DF.Avangard

Після 16 липня на вулицях країни може бути більше військових патрулів.

Про це в інтерв’ю Telegraf заявив речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін.

На запитання, чи поменшає військових патрулів на вулицях після 16 липня, він заявив: “Можливо, навіть побільшає. Важко сказати”.

“Перевірка військово-облікових документів так само належить і до компетенції поліції. Тож до перевірок документів військовозобов’язані мають бути завжди готовими. Та ніхто ж і не скасовував правил військового обліку, які існували до повномасштабної війни. Ці 60 днів, протягом яких треба було актуалізувати дані, це додатковий час, наданий кожному для того, щоб він міг оновити свої військово-облікові документи”, – пояснив Істомін.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.