Сергій Гусак, поліцай з Олешок на Херсонщині, засуджений заочно до 15 років тюрми з конфіскацією майна

Влада
Поліцаї Сергій Гусак, Віталій Вільданов і Сурік Авдалов, які працюють в Олешківському відділенні окупаційного МВС Херсонщини. Фото: окупаційні ЗМІ

25-річний Сергій Гусак з Олешок Херсонського району Херсонщини визнаний винним у колабораційній діяльності. За роботу на окупантів поліцаєм Херсонський міський суд 19 липня заочно виніс йому вирок – 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Гусак Сергій Олексійович з м. Олешки добровільно пішов служити ворогу до незаконно створеного «Алешковского районного отделения полиции главного управления МВД в Херсонской области». Його посада – т. в. о. поліцейського комендантського взводу.

В липні 2022 року фотографію Сергія Гусака разом із двома іншими молодими поліцаями Олешок опублікували окупаційні телеграм-канали, коли заступник гауляйтера цього міста Віктор Сирота урочисто вручав їм ноутбуки.

Причетність Сергія Гусака до скоєного злочину довели також свідки, серед яких була співробітниця окупаційного МВС Херсонщини, яка відповідала за призначення поліцаїв у регіонах області, зокрема, в Олешках. Гусака бачили у формі російського поліцейського й інші свідки.

Сергій Гусак, колаборант. Фото: wanted.mvs.gov.ua

«В липні 2022 року я бачив Сергія Гусака на вулиці в Олешках у форменому російському одязі на порозі захопленого відділення поліції з автоматом. Він охороняв будівлю, а в цей час російські військові завозили туди мешканців Олешок і Херсонського району. Гусак вихвалявся, що сам пішов до поліції, говорив, що Росія тут назавжди, а в поліції росіяни платять гарні гроші», – цитують слова інших свідків у вироку суду.

Херсонський міський суд визнав Сергія Гусака винним у колабораційній діяльності за ч.7 ст.111-1 КК України. Вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирок ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, 31-річний Валентин Федюшкін, перебуваючи на посаді інспектора батальйону патрульної поліції, перейшов на бік ворога і отримав посаду в окупаційній поліції Олешок на Херсонщині. Він займався мародерством, разом із військовими РФ викрадав і катував АТОвців і інших односельців. 3 липня колегія суддів Комінтернівського районного суду Одеської області визнала його винним у державній зраді.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter