В Запоріжжі проводять «інвентаризацію» використання електроенергії, щоб зменшити споживання

Влада
Вимкнення електрики у Запоріжжі. Фото: zp.vgorode.ua

Перегляд розподілу електроенергії та максимальну економію запроваджують в прифронтовому Запоріжжі. Для цього виявляють об’єкти, що з невідомих причин не вимикалися під час погодинних відключень. Держенергонагляд, в свою чергу, перевіряє справедливість графіку вимкнень.

Про перші результати заходів, які покликані економніше використовувати електроенергію, під час онлайн-конференції медіацентру «IPC-Південь» розповів речник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Коваленко.

Один із заходів, запроваджених в Запоріжжі для економії споживання електроенергії, – вимкнення вуличного освітлення на 860 вулицях міста.

За інформацією речника ОВА, за рахунок відключення заощаджується близько 1 МВт на годину. Приблизно такий обсяг електроенергії за цей же час в середньому споживають 1,5 тисячі домогосподарств. 

У Запорізькій області, як і ще в п’яти областях України, наразі працюють фахівці Держенергонагляду. Вони перевіряють, які будинки та інші об’єкти не відключаються від електроенергії і з якої причини. Виявлені об’єкти некритичної інфраструктури вносять до графіку погодинних відключень. Це дало можливість отримати додатково 5-7 МВт на добу.  Загалом за п’ять днів зменшили споживання електроенергії майже на 40 МВт на добу.

Також в області запровадили відключення енергоживлення на об’єктах, які споживають менше 100 КВт і можуть живитися генераторами, та розробляють проєкт встановлення сонячних батарей на 24 світлофорах. Місця їхнього розташування узгодять з Національною поліцією. Роботи будуть виконані коштом міського бюджета. 

Зекономлена електроенергія дозволяє пом’якшити графіки відключень для побутових споживачів. За інформацією очільника Запорізької ОВА Івана Федорова, наразі в області відключають світло не більше ніж чотири години поспіль (а було понад шість годин). 

«Сподіваємося, що з поверненням після планового ремонту енергоблоку однієї з АЕС, ситуація на Запоріжжі пом’якшиться і споживачі зітхнуть з полегшенням», – зауважив Олександр Коваленко.

Запис онлайн-конференції речника Запорізької ОВА Олександра Коваленка доступний на посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter