Електронних повісток у «Резерв+» поки що не буде – Міноборони

Влада

Наразі Міністерство оборони України не планує впроваджувати повістки в мобільний застосунок для військовозобов’язаних “Резерв+”.

Про це заявив речник Міноборони Дмитро Лазуткін в інтерв’ю NV.ua.

“Нині для цього (повісток – ред.) відсутня нормативно-правова база. Тож, юридичних підстав для цього поки що немає. Технічно розробники програми можуть зробити це в ті чи інші терміни. Але для цього має бути юридична основа. Це залежить вже не від нас, не від Міністерства”, – прокоментував він.

За його словами, зараз згідно з чинною нормативною правовою базою, можна надсилати повістки рекомендованим листом з описом вкладення.

“Відповідно, це механізм, який буде застосовуватися. Про електронні повістки поки що взагалі не йдеться”, – заявив Лазуткін.

Лазуткін зауважив, що ТЦК не видаватиме повістки на вулицях після оновлення даних і реєстрації порушників у “Резерв+”.

“У ТЦК і СП є база. Якщо вони розуміють, куди звертатися до військовозобов’язаного, то, відповідно, їм не треба виходити його шукати. Повірте, вони від цього не отримують задоволення. Я принаймні в цьому переконаний. Уявіть собі, який це величезний стрес для тих людей, які повернулися з зони бойових дій, які, можливо, мають поранення, які брали участь в боях, які втрачали своїх друзів, знайомих. Зараз вони йдуть до людей, яких вони захищали, і замість того, щоб отримувати повагу, вони часто отримують дуже неприємні, образливі вислови і відповідне ставлення. Це дуже несправедливо для тих людей, які пройшли бої, котрі були у 2022−2023 роках”, – додав речник Міноборони.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.