ЄС сьогодні направить Україні 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ

Влада
Будівля Ради ЄС в Брюсселі. Фото: Winfried Rothermel

Євросоюз сьогодні передасть 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів РФ Україні.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

“Сьогодні ми передаємо € 1,5 мільярда коштів від заморожених російських активів на оборону та відбудову України. Немає кращого символу чи використання грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя”, – зазначила вона.

Рада Європейського союзу у вівторок, 21 травня, схвалила передачу Україні надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів.

Нагадаємо: 

  • Європейський Союз вів технічні роботи по реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів в інтересах України в січні 2024 року.
  • Естонія перша через країн ЄС в січні 2023 року запропонувала правову базу щодо конфіскації та передачі Україні підсанкційних російських активів.
  • За перший рік війни Сполучені Штати Америки та союзники заблокували чи конфіскували активи на понад 58 мільярдів доларів, які належать росіянам чи контролюються ними та потрапили під санкції, запроваджені через агресію РФ проти України.
  • Україна досі не має стратегії щодо конфіскації активів російських олігархів і українських діячів часів Януковича, щодо яких запроваджені санкції РНБО. Через це, станом на кінець 2023 року, від стягнутих активів підсанкційних осіб в бюджет надійшло трохи більше 100 мільйонів гривень.