Валерій Яковець, гауляйтер села Інгулець на Херсонщині, про якого писав ЦЖР, отримав підозру в колабораційній діяльності

Влада
Валерій Яковець, колаборант
Валерій Яковець, колаборант

Служба безпеки України заочно повідомила підозру в колабораційній діяльності Валерію Яковцю, мешканцю села Інгулець на Херсонщині, який в 2022 році очолив місцеву окупаційну адміністрацію. За скоєний злочин йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднену підозру.

Слідчі СБУ встановили, що не пізніше серпня 2022 року Яковець Валерій Іванович, 27 травня 1977 року народження, добровільно очолив у рідному селі Інгулець Дар’ївської сільської громади Херсонського району Херсонщині окупаційну адміністрацію. 

Оскільки посади Яковця пов’язана зі здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, йому повідомили підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність. За скоєний злочин чоловіку світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про призначення Валерія Яковця гауляйтером села Інгулець 22 серпня 2022 року писав ЦЖР. Яковець одразу ж почепив на будівлі старостату російський прапор і оголосив про повернення «Ингулецкого сельсовета». 

Зараз Валерій Яковець проживає в Росії. В соцмережах ЦЖР знайшов одну його фотографію, зроблену в жовтні 2023 року в м. Анапа Краснодарського краю. 

  • Як повідомляв ЦЖР, раніше підозру в колабораційній діяльності отримав ще один фігурант наших публікацій, 51-річний Володимир Юдін, колишній староста Микільського старостату Дар’ївської громади. Йому інкримінують добровільну участь в організації незаконного референдуму окупантів у вересні 2022 року. Крім того, Володимир Юдін ще й очолював окупаційну адміністрацію села Микільське.