Ларису Сороку, виховательку ясел-садка села Нова Збур’ївка на Херсонщині за державну зраду заочно засудили до 15 років тюрми з конфіскацією майна

Влада
Лариса Сорока, колаборантка. Фото з соцмереж

63-річна Лариса Сорока, вихователька ясел-садка з Нової Збур’ївки Голопристанської громади Скадовського району на Херсонщині заочно визнана винною в державній зраді. Жінка очолила незаконно створений окупантами дитячий садок «Малютка» і займалась вихованням у дітей ненависті до України і українців.

Про це йдеться у вироку Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 10 вересня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Сорока Лариса Анатоліївна з села Нова Збур’ївка, яка працювала вихователькою в місцевому дошкільному закладі добровільно погодилась очолити незаконно створений окупантами «Новозбурьевский детский сад «Малютка». В серпні 2022 року вона розпочала організацію навчального процесу за російськими навчальними програмами, набирала працівників і дітей.

Саме Лариса Сорока відповідала за незаконну реєстрацію закладу в російській юрисдикції. Її дії кваліфікували як здійснення підривної діяльності проти України, керування освітньо-виховним процесом на засадах возвеличення країни-окупанта і виховання у дітей ненависті до України і її історико-культурних цінностей – державна зрада, за ч.2 ст.111 КК України.

Доказами вини Лариси Сороки стала публікація ЦЖР про запровадження окупантами освітнього процесу в Голопристанській громаді у вересні 2022 року, інші документи та покази свідків.

За словами свідків, законний керівник дошкільного закладу «Малятко» відмовився співпрацювати з ворогом, тож окупанти «призначили» замість неї Ларису Сороку. Зрадниця обходила односельців, представлялася так званою директоркою дитсадка і вмовляла батьків віддавати дітей до цього закладу.

Вирок суду Ларисі Сороці – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, з окупантами співпрацюють й інші члени родини Лариси Сороки. Зокрема, її син Олексій Сорока, 24 січня 1987 р. н., очолив захоплену окупантами держустанову «Голопристанська виправна колонія (№7)» і незаконно створену на її базі окупаційну «Исправительную колонию №1 управления федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Торік за фактом депортації і примусового переміщення понад 1700 осіб з установ відбування покарань Херсонщини Олексію Сороці повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter