Запорізькі рятувальники знешкодили понад вісім тисяч боєприпасів за час великої війни

Влада
Сапер ГУ ДСНС у Запорізькій області знешкоджує вибухонебезпечний боєприпас. Фото: facebook.com/DSNSZP

Україна вже є однією з найбільш замінованих країн Європи. Навіть на території, де не ведуться активні бойові дії, рятувальники щодня виявляють та знешкоджують десятки боєприпасів. Сапери ГУ ДСНС у Запорізькій області з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну знешкодили понад вісім тисяч боєприпасів.

Про це під час онлайн-конференції медіацентру IPC-Південь повідомила Юлія Баришева, начальниця відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України в Запорізькій області.

Вона зазначила, що до щоденної роботи співробітників ДСНС з гасіння пожеж додалася ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних в російською агресією проти України. 

«Тільки за 2024 рік на території Запорізької області виникло понад 500 пожеж, викликаних обстрілами. Загалом на гасіння пожеж, пов’язаних з військовою агресією РФ, було здійснено 2018 виїздів», – сказала Юлія Баришева. 

За її словами, з початку повномасштабної війни на підконтрольній території Запорізької області розміновано 8375 одиниць вибухонебезпечних предметів. З них понад 4,9 тисячі – в цьому році. 

Співробітники ДСНС разом з міжнародними партнерами, такими як ЮНІСЕФ та Товариство Червоного Хреста, проводять навчання населення щодо мінної безпеки. Особливу увагу приділяють навчанню дітей. 

«Ворог підступний та використовує різноманітні пастки, щоб вбити якомога більше українців.  Є мінні пастки, розтяжки які реагують на рух, коливання грунту. Ворог мінує дитячі іграшки, побутові речі, тому маємо бути обізнаними і пильними, щоб уберегти власне життя та життя своїх близьких», – наголосила Юлія Баришева.

За даними міністерства економіки України, після деокупації Запорізької області необхідно буде провести гуманітарне розмінування на площі в 1,3 млн. га земель сільгосппризначення. Наразі розмінування проводиться за межами 20-кілометрової  зони від лінії ведення активних бойових дії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter