У Сухопутних військах ЗСУ уточнили питання мобілізації деяких категорій, щоб «знизити суспільну напругу»

Влада
Танк «Оплот» 3-ї окремої танкової Залізної бригади ЗСУ. Фото Сергій Карпець.

Командування Сухопутних військ ЗСУ повідомило, що уточнило «деякі питання» щодо призову за мобілізацією військовозобовʼязаних громадян окремих категорій. Раніше нардеп Олексій Гончаренко з посиланням на директиву Командування Сухопутних військ від 19.09.2024 заявив про те, що зупинено призов обмежено придатних з 18 до 25 років. Крім того, згідно з цією директивою вказано про мобілізацію чоловіків з 25 до 49 років, а чоловіки віком від 50 до 60 років можуть бути мобілізовані лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.

Про це йдеться в повідомленні командування.

«З метою врахування потреб і завдань стосовно комплектування особовим складом підрозділів Сил оборони та відповідно до норм чинного законодавства, Командуванням Сухопутних військ уточнено деякі питання щодо призову за мобілізацією військовозобовʼязаних громадян окремих категорій», – йдеться у повідомленні.

Там пояснили, що рішення ухвалили, зокрема, для «зниження суспільної напруги». Рішення, оформлені у встановленому порядку, вже довели до визначених військових частин для службового користування. Це означає, що деталі змін не оголошуються.

«Органи військового управління обмежені в коментуванні питань, направлених на виконання поставлених завдань та відомостей службового характеру. Ці заходи вживаються не просто так, адже вільний доступ до питань комплектування підрозділів розширює можливості противника щодо оцінки наших ресурсів та планів», – додали у Сухопутних військах.

У ЗСУ нагадали, що кожен громадянин віком від 18 до 60 років може доєднатися до війська добровільно.

Раніше народний депутат фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко з посиланням на директиву Командування Сухопутних військ ЗСУ від 19.09.2024 заявив про те, що був зупинений призов обмежено придатних з 18 до 25 років. Призов таких осіб буде можливий лише за письмовою згодою. За його словами, відповідна директива Командування Сухопутних військ уже надійшла в Оперативні Командування та до обласних і районних ТЦК.

Крім того, зазначив Гончаренко, згідно до цієї директиви вказано про мобілізацію чоловіків з 25 до 49 років.

«Тобто: чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням. Знайте свої права. І можете посилатись на цю директиву», – вказав він.

«Окреме мобілізаційне розпорядження це означає, що щодо конкретного чоловіка видане таке розпорядження Генштабом. З вказування всіх даних. Яку треба цьому чоловіку пред’явити. Тобто бусифікація чоловіків віком 50-60 забороняється», – наголосив нардеп.