Леонід Шах, тюремник окупантів на Херсонщині, заочно отримав вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Влада
Летноид Шах, Фото из соцсетей.Леонід Шах, колаборант. Фото з соцмереж

28-річний Леонід Шах, будучи старшим інспектором Снігурівської виправної колонії №5 Миколаївської області, перейшов на бік ворога і став заступником начальника одного з відділів окупаційного Херсонського слідчого ізолятора №1. За скоєний злочин 20 вересня Малиновський районний суд Одеси заочно визнав його винним у колабораційній діяльності.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Шах Леонід Михайлович, уродженець селища Центральне Миколаївського району Миколаївської області добровільно перейшов на бік ворога і став заступником начальника відділу з режиму та нагляду окупаційного Херсонського слідчого ізолятора №1, підпорядкованого УСИН – окупаційному управлінню служби виконання покарань по Херсонській області. На цей момент він був старшим інспектором відділу нагляду і безпеки державної установи «Снігурівська виправна колонія №5» у Миколаївській області.

Свідки розповіли у суді, що російські загарбники після захоплення Херсонського слідчого ізолятору №1 зібрали його співробітників у клубі 11 травня 2022 року. Невдовзі там став працювати Леонід Шах.

«Шаха представили як помічника начальника з режиму та нагляду. Він бив ув’язнених гумовими кийками, був у форменому одязі українського зразка, але з нашивками РФ. Леонід Шах проводив обшуки у камері ув’язнених, поки в слідчому ізоляторі перебувала незаконна російська окупаційна влада», – розповіли свідки в суді.

Леоніда Шаха суд заочно визнав винним у колабораційній діяльності за ч.7 ст.111-1 КК України. Вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна і позбавленням спеціального звання «старший лейтенант внутрішньої служби».

Вирок суду ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, 39-річна Жаміла Запускалова отримала від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Вона стала депутаткою незаконного «совета депутатов» у Каланчаку Скадовського району і очолила там фракцію путінської «Единой России», а також одну з постійних «депутатських» комісій. Жаміла – дружина іншого відомого посібника окупантів, нового «міністра» туризму Херсонщини Сєргєя Запускалова.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter