Колаборантки з Каховки «першої хвилі» Олена Філіпчук і Ольга Ведмедовська нарешті отримали підозри від Нацполіції

Влада

Національна поліція України заочно повідомила підозри в колабораційній діяльності двом поплічницям окупантів «першої хвилі» з Каховки: 61-річній Ользі Ведмедовській і 60-річній Олені Філіпчук, матері місцевого гауляйтера. Про їхні злочини неодноразово писали кореспонденти ЦЖР.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на тексти підозр Філіпчук і Ведмедовській.

Слідчі Нацполіції встановили, що Ведмедовська Ольга Миколаївна, 7 травня 1963 р. н., уродженка Нової Каховки, балотувалась до незаконного «совета депутатов» Каховки від путінської партії «Єдина Росія». Згодом її призначили членом так званої постійної «депутатської» комісії з питань промисловості, містобудування, розвитку інфраструктури та підтримки підприємництва.

Ольга Ведмедовська, колаборантка

Ольга Ведмедовська, колаборантка

Філіпчук Олена Володимирівна, 29 квітня 1964 р. н., уродженка Генічеська, балотувалася до того ж незаконного «совета депутатов» від російської націоналістичної партії «ЛДПР». Згодом її призначили членом так званої постійної «депутатської» комісії по бюджетних питаннях та інвестиціях.

Обом так званим депутаткам заочно повідомили про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Їм світить від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про обох колаборанток ще протягом 2022 року багато писали кореспонденти ЦЖР. Ольга Ведмедовська стала однією з перших поплічниць окупантів у Каховці. Вона працювала в місцевому КП «Комунальне транспортне підприємство», яке незаконно очолила після захоплення його росіянами. Згодом вона стала керівницею незаконно створеного окупантами підприємства «Коммунальный сервис Каховки».

Олена Філіпчук, мати гауляйтера Каховки Павла Філіпчука, в 2022 році очолювала окупаційний пенсійний фонд у Каховці, була причетна до захоплення Каховського геріатричного пансіонатурозграбування місцевих відділень «МТБ-банку», «Ощадбанку». Родина Філіпчуків розграбувала відділення «Укргазбанку», «Альфа-Банку» і «Укрсіббанку», у приміщенні якого зараз розміщується окупаційна адміністрація Каховки.

У 2010 році Олену Філіпчук разом із чоловіком Ігорем Філіпчуком і сином Павлом Філіпчуком обрали депутатами Каховської міської ради від Партії регіонів. Завдяки цьому, а також тодішній протекції свого сина Олену Філіпчук в 2012 році призначили директоркою комунального підприємства «Каховська керуюча компанія». Але дуже швидко її звідти вигнали і вироком суду визнали винною у кримінальному правопорушенні – службовій недбалості, що заподіяла істотну шкоду громаді.