Олександр Ветров, колишній голова райдержадміністрації на Херсонщині, отримав підозру за роботу на окупантів

Влада
Олександр Ветров, колаборант. Фото з окупаційних пабліків

68-річний Олександр Ветров з селища Червоний Маяк Херсонської області отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Він працював спочатку першим заступником голови окупаційної адміністрації Генічеської міської громади, а зараз є заступником голови окупаційного уряду області.

Про це йдеться в тексті підозри, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі СБУ встановили, що Ветров Олександр Андрійович, 2 березня 1956 р. н., уродженець Брянської області РФ, мешканець селища Червоний Маяк Новорайської сільської громади Бериславського району Херсонщини добровільно працює на ворога. Його перша посада – перший заступник голови окупаційної адміністрації Генічеської міської громади.

В цій ролі Ветров брав участь у пропагандистських заходах ворога і вручав грамоти до «Дня работника культуры» в Генічеську в березні 2023 року та нагороджував учасників турніру з шахів і концерту з нагоди окупаційного «Международного дня борьбы женщин за международный мир».  

Не пізніше червня 2023 року Олександр Ветров став заступником голови окупаційного уряду Херсонської області. В цій ролі він взяв участь у сільськогосподарській виставці тварин у російському Дагестані в травні 2024 року. А згодом він поїхав до Санкт-Петербургу для участі в так званому міжнародному економічному форумі.

Олександр Ветров є відповідальним за окупаційну політику на Херсонщині, зокрема, в сільському господарстві.

Ветрову заочно повідомили підозру в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі і конфіскація майна.

Олександр Ветров у минулому обіймав керівні посади в державних установах і був головою Великоолександрівської районної організації Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), відомою своєю близькістю до фашистської ідеології і прихильності до тоталітаризму.

З вересня 2004 року по лютий 2005 року Олександр Ветров очолював Великоолександрівську районну державну адміністрацію. Після цього він очолював державне управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області.

З 2012 по 2023 роки він очолював Національний природний парк «Джарилгацький». З 2015 року Ветров очолює ТОВ «Екобіотек», що займається лісозаготівельною діяльністю. Співвласником та співзасновником підприємства є Андрій Мурашкін, адвокат колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Олександр Ветров – співзасновник генічеської громадської організації «Товариство мисливців і рибалок «Чинтрель», до якої мають безпосереднє відношення зрадники Сейтумер Німетуллаєв, колишній голова Генічеської РДА і Генічеської райради та Євгеній Поповчук, колишній керівник Азово-Сиваського національного природного парку.

Відомо, що Олександр Ветров давно має дружні зв’язки з представниками окупаційної влади, зокрема, з незаконного «Министерства жилищной политики и государственного строительного надзора» Криму.

Як повідомляв ЦЖР, заочні підозри в колабораційній діяльності від Національної поліції України отримали дві поплічниці окупантів «першої хвилі» з Каховки: 61-річна Ольга Ведмедовська і 60-річна Олена Філіпчук, матір місцевого гауляйтера.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter