Зеленський на зустрічі з новим генсеком Рютте: Україна сфокусована на отриманні запрошення до НАТО

Влада

Президент Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із новопризначеним генсеком НАТО Марком Рютте, під час якої він заявив про фокус на отриманні запрошення до Альянсу.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Україна фокусується на деяких речах. Що стосується НАТО, зараз ми сфокусовані на тому, щоб Україну запросили до Альянсу. Це дуже важливий крок. Це складно досягти. Ми фокусуємося на цьому результаті. Будемо робити все, щоб це отримати”, – сказав президент.

Другим пріоритетом у відносинах із НАТО, зазначив Зеленським, є зброя.

“Друге, це зброя, передусім ППО, наближення виконання рішення, яке було ухвалене (під час саміту НАТО 9-11 липня. – Ред.) у Вашингтоні щодо відповідної кількості, відповідних систем Patriot і STAMP-T. Наближаємо цей час, щоб отримати все, що було обіцяно на саміті, а також щодо додаткових систем”, – додав президент.

3 жовтня 2024 року генсек НАТО Марк Рютте прибув із візитом до Києва.

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з генсеком НАТО висловив очікування, що країни Альянсу змінять позицію щодо захисту неба України, пише “Європейської правди”.

На пресконференції після зустрічі з генсеком НАТО президент України сказав, що не бачить принципової різниці у питанні захисту повітряного простору Ізраїлю, якому союзники допомагають збивати іранські ракети і дрони, та України.

“Ми говорили сьогодні про українські потреби у ППО та взаємодію із сусідами. Ми бачимо, зокрема, як на Близькому Сході вдається захищати життя людей завдяки єдності союзників. Спільне збиття іранських ракет нічим не відрізняється від збиття російських ракет, від збиття іранських “Шахедів”, які поєднують російський та іранський режими”.

Президент України заявив що розраховує на зміну підходів НАТО у допомозі Україні щодо захисту неба.

“Більше рішучості партнерів у нашому регіоні – це те що потрібно щоби покласти край російському терору. Ми будемо і надалі переконувати наших партнерів”, – сказав він.

Генсек НАТО, відповідаючи на те саме питання, ухилився від детальної відповіді щодо можливості збиття російських ракет над Україною.

Утім, Зеленський доповнив його короткою фразою: “Союзники поки не готові (захищати українське небо – ЄП”)”.

  • Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 1 жовтня вступив на посаду генерального секретаря НАТО, прийнявши повноваження від свого попередника Єнса Столтенберга, повноваження якого тривали десять років. Одним зі своїх пріоритетів Рютте назвав посилення Альянсом підтримки України та наближення її до НАТО.