Рада ЄС запровадила новий механізм санкцій до РФ за її дії з дестабілізації за кордоном

Влада
Європейський парламент. Фото: shutterstock

Рада Європейського союзу встановила нові рамки для запровадження обмежувальних заходів у відповідь на дії Росії, націлені на дестабілізацію за кордоном.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Нові рамки дозволять ЄС притягати до відповідальності фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у діях і політиках уряду Російської Федерації, які підривають фундаментальні цінності ЄС та країн-членів, їхню безпеку, незалежність і цілісність, а також цінності міжнародних організацій та третіх країн.

Активи таких осіб будуть заморожені, а громадянам і компаніям ЄС буде заборонено надавати їм кошти. Крім того, на фізичних осіб також поширюватиметься заборона на в’їзд, яка заборонить їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

Повідомляється, що це рішення ЄС є частиною відповіді на триваючу кампанію гібридної діяльності Росії, яка нещодавно посилилася завдяки новим операціям на європейській території.

«Відтепер ЄС зможе протистояти різноманітним гібридним загрозам, таким як: підрив виборчих процесів і функціонування демократичних інститутів; погрози та саботаж економічної діяльності, послуг, що становлять суспільний інтерес, або критичної інфраструктури; використання скоординованої дезінформації, маніпулювання іноземною інформацією та втручання (FIMI); зловмисна кібердіяльність, інструменталізація мігрантів та інша дестабілізуюча діяльність», – йдеться в повідомленні Ради ЄС.

Нагадаємо:

  • 24 червня Рада Європейського союзу ухвалила 14-й пакет обмежувальних заходів стосовно Росії. Санкції застосовані щодо 116 фізичних та юридичних осіб, «відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».
  • В квітні 2024 року Рада Європейського Союзу схвалила директиву про кримінальну відповідальність за порушення та обхід санкцій ЄС. Тепер торгівля підсанкційними товарами буде вважатися кримінальним злочином в усіх країнах Євросоюзу.