Франція поставить Україні винищувачі Mirage 2000 у першому кварталі 2025 року – Міноборони

Влада
Багатоцільовий надзвуковий реактивний винищувач четвертого покоління Міраж 2000 ВПС Франції. Фото: wikipedia.org

Франція поставить Україні модернізовані винищувачі Mirage 2000 у першому кварталі 2025 року.

Про це повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в соцмережі X.

«Mirage 2000 в Україну: поставка запланована на 1 квартал 2025 року», – написав Лекорню.

За його словами, перед поставкою Mirage 2000 будуть модернізовані для застосування озброєння класу «повітря-земля» та отримають удосконалені системи радіоелектронної боротьби (РЕБ).

«Підготовка українських пілотів та механіків триває», – додав міністр.

7 червня 2024 року президент Франції Еммануель Макрон на спільній пресконференції з українським колегою Володимиром Зеленським, повідомив, що незабаром розпочнеться навчання українських пілотів на винищувачах Mirage 2000-5. Водночас він не назвав кількість літаків, які планують передати Україні, та з якими країнами йде обговорення їх постачання.

Mirage 2000 – французький багатоцільовий одномоторний надзвуковий реактивний винищувач четвертого покоління з трикутним крилом виробництва Dassault Aviation. Він був розроблений наприкінці 1970-х років як легкий винищувач для заміни Mirage III для ВПС Франції. Mirage 2000 був основним винищувачем ВПС Франції протягом 20 років, починаючи з середини 1980-х років. З 2006 року ці літаки замінюються багатоцільовим винищувачем Rafale. Окремі модифікації Mirage можуть бути носіями крилатих ракет SCALP/ Storm Shadow.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2024 року міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що Україна очікує від країн-партнерів поставок не тільки винищувачів F-16 американського виробництва, а й французьких Mirage-2000, а також і веде переговори щодо шведських Saab JAS-39 Gripen і німецько-британських Eurofighter Typhoon.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter