Росіяни Абрамов і Горбунов, які керували віджимом «Мелітопольської черешні», отримали від СБУ підозри у воєннних злочинах

Влада
Черешневий сад на Мелітопльщині. Фото: epravda.com.ua

Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни громадянам РФ Алєксандру Абрамову та Ігорю Горбунову, які захопили майно ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Мелітопольська черешня», ТОВ «Врожайний» та ПП «Алмін-98» на окупованій Запоріжчині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на тексти підозр, опубліковані Офісом Генерального прокурора.

Як вказано у тексті підозри, мешканець Калуги Алєксандр Абрамов (ІПН 402708518651) та волгоградець Ігор Горбунов (ІПН 344205783762), користуючись допомогою невстановлених наразі представників окупаційної адміністрації Запоріжчини та військових РФ, захопили майно ТОВ «Виробнично-комерційна фірма «Мелітопольська черешня», ТОВ «Врожайний» та ПП«Алмін-98», розташованих на Мелітопольщині.

27 березня 2022 року представники збройних сил РФ, за попередньою змовою з Абрамовим та Горбуновим увірвалися на територію офісів компаній, та посилаючись на рішення окупаційної адміністрації, захопили виробничі потужності та інше майно підприємств та схиляли до співпраці частину співробітників.

У листопаді 2022-го окупаційний «Совет Министров Военно-гражданской администрации Запорожской области» ввів тимчасову адміністрацію по управлінню майном ТОВ «ВКФ «Мелітопольська черешня».

Як повідомляв ЦЖР, майно «Мелітопольської черешні» окупанти передавали «ГУП «Государственний зерновой оператор» – компанії, створеної РФ для легалізації і вивезення краденого зерна та інших сільгоспкультур із Запорізької області.

В червні 2023 року в російському державному реєстрі з’явилася нова юридична особа «ООО «ПКФ «Мелитопольская черешня». Вона була створена під час загальних зборів російського ТОВ «Южный проект», засновником якого є Горбунов.

Росіянин Ігор Горбунов, підозрюваний у воєнному злочині. Фото: скріншот Youtube РИА Мелитополь

Директором новоствореного підприємства став Абрамов.

За даними слідства, в липні 2023-го майно ТОВ «ВКФ «Мелітопольська черешня» і ПП «Алмін-98» рішенням окупаційної адміністрації передано «ООО «ПКФ «Мелитопольская черешня».

У липні 2024 року російські окупанти незаконно привласнили український географічний бренд «мелітопольська черешня». Роспатент заявив, що «мелітопольська черешня» стала першим зареєстрованим регіональним брендом із «нових суб’єктів країни».

Слідчі дійшли виснову, що вилучення майна українських компаній не було виправдано воєнною необхідністю. Їхня діяльність мала цивільний і приватний характер. Таким чином Абрамов та Горбунов обгрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.438 КК України — порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter