70 керівників підприємств ВПК Росії досі не під санкціями і можуть вільно подорожувати Європою – Богдан Бернацький

Влада
Богдан Бернацький, експерт із санкційних режимів та санкційної політики різних країн і міждержавних утворень. Фото: investigator.org.ua

Десятки керівників компаній військово-промислового комплексу Росії, які виготовляють озброєння для війни проти України, досі не внесені у санкційні списки Європейського Союзу.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект ЦЖР) повідомив Богдан Бернацький, експерт із санкційних режимів та санкційної політики різних країн і міждержавних утворень.

За його даними, в російському військово-промисловому секторі працевлаштовано понад два мільйони громадян РФ. Наразі 70 директорів і заступників директорів військових заводів у Росії досі не санкціоновані попри те, що очолювані ними підприємства виробляють танки, ракети, снаряди і боєприпаси для ведення агресивної війни проти України.

«Вони можуть спокійно собі жити і відпочивати в Європі. Усі вони і члени їхніх сімей мають потрапити під санкції і бути позбавлені комфорту, їм не можна дозволяти знаходитися в Європі чи в США, мати банківські рахунки в доларах чи євро. Це перше, що треба зробити, аби біль від санкцій став трішки відчутнішим для російських еліт», – вважає Богдан Бернацький.

Він повідомив, що має намір підняти тему посилення персональних та секторальних санкцій до Росії під час пленарного засідання парламентського саміту Кримської платформи, що відбудеться 23-24 жовтня в Ризі. Богдан Бернацький представлятиме на пленарному засіданні саміту Експертну мережу Кримської платформи.

На його думку, Генеральний директорат Європейської Комісії з фінансової стабільності, фінансових послуг і ринків капіталів (FISMA) має активніше включитись у роботу з координації виконання санкційних обмежень. Європейський Союз має висувати ідентичні вимоги державам-членам ЄС щодо дотримання санкційних режимів.

«Ми маємо побачити, по-перше, реальні вироки [порушникам санкцій] на рівні всіх держав-членів. А не так, що Нідерланди працюють над виявленням логістичних шляхів, а Угорщина і Греція абсолютно спокійно продовжують свій business-as-usual, а їхні правоохоронні органи не цікавляться порушенням санкцій», – вважає Богдан Бернацький.

Повний текст інтерв’ю Богдана Бернацького в ефіріу програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар читайте за посиланням.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку. 
  • В червні 2024 рокуРада Європейського союзу ухвалила вже 14-й пакет обмежувальних заходів стосовно Росії. Санкції застосовані щодо 116 фізичних та юридичних осіб, «відповідальних за дії, що підривають або створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».
  • 12 вересня 2024 року Рада Євросоюзу продовжила ще на шість місяців, до 15 березня 2025 року, дію персональних санкцій щодо тих, хто відповідальний за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.