Велика Британія ввела санкції до лабораторій Міноборони РФ, військ РХБЗ та їхнього начальника через застосування хімзброї у війні проти України

Влада
Хімічні війська РФ. Фото: Міноборони РФ
Військовослужбовці військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ. Фото: Міноборони РФ

Велика Британія запровадила нові санкції до Росії через застосування російськими військовими хімічної зброї у війні проти України. Обмеження торкнулися двох лабораторій міністерства оборони РФ, що займаються розробкою хімічної зброї, Військ радіохімічного та біологічного захисту (РХБЗ)  та їхнього начальника  Ігоря Кіріллова, який поширював фейки про українських «бойових комарів» і заражених птахів.

У заяві, опублікованій на сайті британського уряду, говориться що санкційні обмеження вводяться до російської армії, «причетної до огидного використання нелюдської хімічної зброї на полі бою в Україні».

Зокрема зазначається, що російські війська використовували на полі бою токсичний задушливий агент хлорпікрин – вперше застосований на полях битв Першої світової війни.  

Під санкції потрапили 27-й і 33-й науково-дослідні центри Міноборони Росії, які причетні до розробки хімічної та біологічної зброї, війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту російських Збройних сил та їхній начальник Ігорь Кіріллов, якого безпосередньо обвинувачують у причетності до розміщення та застосування хімічної зброї в Україні.

«Кіріллов також був значним рупором кремлівської дезінформації, поширюючи брехню, щоб замаскувати ганебну та небезпечну поведінку Росії», – йдеться в заяві уряду Великої Британії.

«Жорстока і нелюдська тактика Росії на полі бою огидна, і я використаю весь арсенал повноважень, які є в моєму розпорядженні, для боротьби зі зловмисною діяльністю Росії. Дозвольте прояснити ситуацію: Путіну і тим, хто виконує його волю, більше нікуди сховатися. Ми продовжуватимемо використовувати санкції для прямого націлювання та протидії спробам Кремля посіяти страх, розкол і безлад», – цитує пресслужба слова міністра закордонних справ Девіда Леммі.

Нагадаємо:

  • Міністерство фінансів США запровадило новій масштабні санкційні обмеження проти РФ. До санкційного списку внесені понад 30 фізичних осіб і понад 200 юридичних осіб у Російській Федерації й третіх країнах, понад 100 з них причетні зокрема до військово-промислового комплексу Росії, а також фінансового сектору. Санкції застосовані до Московської біржі та Національного клірінгового центру. 
  • 22 лютого 2024 року напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Велика Британія запровадила нові санкції проти компаній та фізичних осіб з РФ та тих, хто допомагає країні-агресору вести війну.