Зеленський ввів санкції до державних зрадників та російських виробників ВПК: у списку – Ростєх та кримські «судді»

Влада

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки й оборони про застосування двох пакетів санкцій до державних зрадників та військового виробництва в Росії. Зокрема, обмеження застосовані до державної корпорації «Ростєх», «Уралвагонзавод-Транс» та кримського «судді» Олександра Абеляшева, який переслідував активіста Володимира Балуха.

Президент підписав два укази: №697/2024, яким запроваджено санкції до 57 юридичних осіб, та №698/2024 — вводить обмеження до 90 фізичних та чотирьох юридичних осіб.

Україна застосувала санкції до «Ростеха», «Об’єднаної авіабудівної корпорації», Науково-дослідного технологічного інституту «Прогрес», Каменськ-Уральського ливарного заводу, Московської збройової компанії, Морспецтехніки, «Уралвагонзавод-Транс», «ОДК-Газові турбіни» та інших.

Під обмеження потрапили три китайські компанії та група компаній Proteas, що зареєстрована на Кіпрі, а також пʼять громадян Кіпру: Андреас Софоклеус, Елена Іона, Константіна Алківіадус, Харула Софоклеус, Афродіте Лукаїду. На цих осіб підсанкційний бізнесмен та колишній кародний депутат Вадим Новинський переписав Смарт-Холдинг, одну з найбільших промислово-інвестиційних груп України з фокусом на ключові галузі економіки, включаючи гірничо-металургійний та нафтогазовий комплекси, суднобудування, нерухомість та сільське господарство. До групи «Смарт-Холдинг» входять такі бренди, як Метінвест Enwell Energy, Smart Energy. HarvEast, Smart Urban Solutions, Верес, Smart Maritime Group та інші. 

Під персональні санкції потрапили кримські «судді»: Тетяна Шкляр («Верховний Суд Республіки Крим»), Ганна Гуло («Ленінський районний суд м. Севастополя») та Олександр Абеляшев, «суддя» окупаційного «Роздольненського районного суду РК», який у 2015 році надав дозвіл на проведення  обшуку вдома у українського активіста Володимира Балуха, а згодом арештував Балуха на 10 діб. Абеляшева торік було заочно засуджено до 12 років позбавлення волі за державну зраду. 

Також санкції застосовані до адвокатки Тетяни Монтян, яку підозрюють у виправдовуванні російської агресії.

Нагадаємо: 

  • 7 жовтня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав укази, якими ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкції щодо осіб з Ірану, Китаю та Росії. Обмеження торкнулись шістьох фізичних осіб та 43 компаній цих країн.
  • 3 вересня президент України Володимир Зеленський підписав укази, якими ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкції до юридичних та фізичних осіб, які забезпечують роботу авіаційної інфраструктури Росії, та колаборантів.
  • Рада національної безпеки і оборони України продовжила на 10 років санкції до низки проросійських діячів та пропагадистських ЗМІ. Зокрема до підозрюваного у держзраді блогера Анатолія Шарія та його дружини Ольги Шарій (Бондаренко),  головного редактора видання «Страна» Ігоря Гужви, так званого глави «ДНР» Дениса Пушиліна та інших.