Олену Карпенко, співробітницю СБУ з Бердянська заочно засудили за дезертирство

Влада
Фото: Nikolai Trishin

Жовтневий районний суд Запоріжжя визнав винною у дезертирстві Олену Карпенко, співробітницю відділу СБУ у Бердянську, і заочно встановив їй покарання у шість років позбавлення волі. Жінка, яка мала доступ до архіву та державної таємниці, не виконала наказ керівництва та не виїхала з окупованого міста після повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду, опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Мешканка Бердянська Олена Миколаївна Карпенко (31.10.1977 р.н) проходила службу в СБУ з 2006 року на посадах, що не передбачають оперативну діяльність. З 2020 року за контрактом служила оператором спецпризначення Бердянського міжрайонного відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області: реєструвала документи, займалася систематизацією і зберіганням архіву, мала допуск до державної таємниці.

Після повномасштабного вторгнення РФ Карпенко не виконала наказ керівника про передислокацію до міста Запоріжжя. У матеріалах справи є пояснення обвинуваченої, отримане в ході спецрозслідування. Жінка пояснювала, що не могла виконати наказ керівника у зв’язку «із непередбаченою та небезпечною обстановкою на шляхах між м. Бердянськ та м. Запоріжжя, що склалася через окупацію ЗС РФ окремих регіонів Запорізької області та наявною правовою загрозою її життю та здоров’ю». 

Жінка також повідомляла, що з початку вторгнення російських військ за своїм місцем реєстрації не проживає, для спілкування використовує конспіративні засоби звʼязку і намагається уникати потрапляння в поле зору окупантів.

За результатами службового розслідування комісія встановила факт порушення військової дисципліни, а саме невиконання у період воєнного стану наказу керівництва щодо прибуття до запасного пункту дислокації УСБУ та залишення на тимчасово окупованій території.

Судовий розгляд відбувся за вісутності обвинуваченої. У засіданні суду були допитані свідки, які підтвердили, що колега тривалий час перебувала на військовій службі, знала про її особливий характер і свідомо відмовилися від виконання обов’язків військової служби

Жовтневим районним судом Запоріжжя жінку визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.408 КК України (дезертирство) і призначено покарання – шість років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter