Велика Британія запровадила найбільший пакет санкцій до російського «тіньового флоту»

Влада
Танкер NS BORA (IMO 9412335), який потрапив під санкції Великої Британії. Фото: vesselfinder.com

Велика Британія запровадила найбільший санкційний пакет до «тіньового флоту» Путіна. Обмеження застосовані до 18 російських нафтових танкерів і чотирьох танкерів для перевезення зрідженого природного газу.

Про це повідомляє пресслужба уряду Великої Британії. 

«Ще 18 суден «тіньового флоту» буде позбавлено доступу до портів Великої Британії і вони не зможуть користуватися провідними британськими морськими послугами, внаслідок чого загальна кількість нафтових танкерів, проти яких запроваджено санкції, зросте до 43», – йдеться в повідомленні.

Також обмеження застосовані до чотирьох танкерів для перевезення зрідженого газу російської газової компанії АТ «Русгаздобича».

Зазначається, що за рік нафтові танкери, які потрапили під дію останніх санкцій, перевезли нафти на 4,9 мільярда доларів.

«Совкомфлот», найбільша російська судноплавна компанія, відчайдушно намагається перейменувати та розвантажити свої судна, щоб уникнути санкцій Великої Британії. Сьогодні ми націлились на ще більше його суден, ще більше закрутивши гвинти на механізмах, які Кремль використовує для фінансування своєї незаконної війни», – повідомили в пресслужбі уряду Британії.  

Нагадаємо: 
  • В квітні 2024 року прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер оголосив про боротьбу з так званим російським тіньовим флотом нафтових танкерів, які Росія використовує для обходу санкцій. За його словами, 44 європейські країни схвалили цей план на зустрічі Європейської політичної спільноти, що відбулася у Великій Британії. 
  • У вересні 2024 року Велика Британія розширила список санкції до Росії через розвʼязану нею війну проти України та додала в нього п’ять суден та дві компанії, які займаються транспортуванням російського скрапленого природного газу.
  • Через санкції США всі індійські нафтопереробні заводи, як державні, так і приватні, відмовляються приймати російську нафту, що перевозиться танкерами ПАТ «Совкомфлот».
  • Російський холдинг «Новатек» зупинив видобуток й скраплення газу на проекті «Арктик СПГ 2» через санкції та брак танкерів.