США наклали санкції на китайські компанії, які допомагають РФ виробляти беспілотники «Гарпія-3»

Влада
Російський дрон «Гарпія-3», який приземлила українська РЕБ. Фото: Reuters

Сполучені Штати Америки запровадили санкції до трьох юридичних та однієї фізичної особи за їхню причетність до розробки та виробництва російських ударних БПЛА дальнього радіусу дії «Гарпія-3».

Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

«Спроектований і розроблений фахівцями з Китайської Народної Республіки (КНР) «Гарпія» виробляється на заводах у КНР у співпраці з російськими оборонними компаніями перед тим, як передати безпілотники до Росії для використання проти України», – йдеться у повідомленні.

США запроважили санкційні обмеження щодо китайських компаній Xiamen Limbach Aircraft Engine та Redlepus Vector Industry Shenzhen. Перша виробляє двигуни L550E для «Гарпій», друга є посередником у постачанні дронів до Росії.

«Сполучені Штати раніше накладали санкції на підприємства КНР, які забезпечують важливий внесок у військово-промислову базу Росії, це перші санкції США, накладені на підприємства КНР, які безпосередньо розробляють і виробляють повні системи озброєнь у партнерстві з російськими фірмами», – повідомили у мінфіні США.

Нагадаємо: 

  • В лютому 2024 року Європейський Союз запропонував включити до нового санкційного пакету три компанії з Китаю, що допомагали РФ. 
  • США запровадили санкції до китайських компаній за допомогу Ірану у виробництві військових безпілотників Shahed, якими Росія завдає ударів по Україні.
  • В червні 2023 року Китай вкотре пообіцяв не постачати до Росії зброю для війни проти України. Держсекретар США Ентоні Блінкен після дводенних переговорів заявив, що Китай підтвердив свою обіцянку.