Підприємці з Сімферополя Руслан Маракулін і Олександр Наконечний отримали підозри за співпрацю з окупантами

Влада
олаборант Руслан Маракулін (праворуч) з дружиною і колаборантом Олегом Зубковим, власником кримського парку левів "Тайган", 2016 рік. Фото з соцмереж
олаборант Руслан Маракулін (праворуч) з дружиною і колаборантом Олегом Зубковим, власником кримського парку левів "Тайган", 2016 рік. Фото з соцмереж

Два підприємці з Сімферополя з окупованого Криму – 48-річний Руслан Маракулін і 43-річний Олександр Наконечний – отримали від СБУ підозри в колабораційній діяльності. Вони надавали послуги окупаційним установам Криму – управлінню федеральної служби виконання покарань і «Министерству внутренних дел».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднені підозри Маракуліну і Наконечному.

Слідчі СБУ встановили, що Маракулін Руслан Вікторович, 18 червня 1976 р. н., в лютому 2019 року незаконно зареєстрував у Криму ТОВ «РБУ-Комплект». Будучи директором цього підприємства в 2023 році він уклав контракт з окупаційним управлінням федеральної служби виконання покарань у Криму на капремонт приміщень для так званої військово-лікарської комісії на загальну суму майже 2,3 млн рублів. Невдовзі йому заплатили ці гроші.

Наконечний Олександр Іванович, 15 квітня 1981 р. н., у лютому 2019 року незаконно зареєстрував у Криму ТОВ «Нью Авто Ленд». Будучи директором підприємства він у жовтні 2023 року уклав контракт з центром господарського і сервісного забезпечення окупаційного «Министерства внутренних дел» Криму на обслуговування і ремонт службового транспорту на загальну суму 9 млн рублів. Ці гроші окупанти виділяли для забезпечення державної програми озброєння РФ. 

У листопаді 2023 року Олександр Наконечний уклав ще один контракт з цим окупаційним центром на 1 млн рублів.

За скоєний злочин Наконечному і Маракуліну СБУ заочно повідомила про підозри в колабораційній діяльності за ч. 4 ст. 111-1 КК України. Їм світить від трьох до п’яти років позбавлення волі та конфіскація майна.

Судячи зі сторінок у соцмережах Руслана Маракуліна, він ще з 2014 року підтримує російських окупантів і активно поширює антиукраїнську пропаганду.

  • Як повідомляв ЦЖР, відомий у Каховці бізнесмен Вадим Король визнаний винним у колабораційній діяльності. Він створив злочинну групу для незаконної реєстрації свого СТОВ «Реал Агро» у окупантів і оформлення договорів з державною російською лізинговою компанією на отримання сільгосптехніки. До цієї групи увійшли інші відомі і впливові люди, у тому числі, бізнесмени і правоохоронці. Вирок Королю – три роки позбавлення волі умовно.