Лідію Сіденко за проведення «референдуму» у селі Станіслав на Херсонщині засудили до трьох років тюрми

Влада
Стела на в’їзді до села Станіслав Херсонського району. Херсонський Гранд-Каньйон біля с. Станіслав. Фото: investigator.org.ua та druzi.biz.ua

Мешканка села Станіслав Лідія Сіденко у вересні 2022 року добровільно брала участь у проведенні незаконного референдуму. За цей злочин Приморський районний суд Одеси 18 жовтня визнав її винною в колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Суд встановив, що Сіденко Лідія Анатоліївна з села Станіслав однойменної сільської громади Херсонського району Херсонської області з 23 по 27 вересня 2022 року добровільно взяла участь у проведенні незаконного референдуму щодо «входження» Херсонщини до складу Російської Федерації. 

Жінка ходила з урною та бюлетенями в супроводі озброєних російських військових, вела облік тих, хто проголосував і активно закликала односельців голосувати за «позитивні зміни в їхньому житті під керівництвом росіян». 

Лідія Сіденко в суді свою вину визнала. За її словами, на момент проведення «референдуму» вона не вважала, що скоює злочин, бо не вірила, що село буде хтось визволяти. 

Численні свідки, в тому числі ті, хто теж брав участь у проведенні «референдуму», підтвердили вину Лідії Сіденко. За словами однієї з організаторок незаконного голосування в Станіславі, їй за цю роботу заплатили 40 тисяч рублів. Інші свідки розповіли, що Сіденко примушувала односельців проголосувати: «Члени так званої «дільничної виборчої комісії» гримали в двері, вимагали відчинити їх і проголосувати». 

Суд визнав Лідію Сіденко винною в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. На думку суду, вона заслуговує на пом’якшене покарання через повне визнання вини, щире каяття, наявність у неї на утриманні неповнолітнього сина та мати похилого віку, відсутність судимості в минулому, наявність нагороди за виховання дитини і відсутність обставин, які обтяжують покарання.

Вирок – три роки позбавлення волі без конфіскації майна, з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах влади і займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом та процесом референдуму строком на десять років. Суд скасував накладений раніше арешт на частку житлового будинку і частку земельної ділянки Лідії Сіденко.

Вирок суду ще не набрав законної сили.

  • Як повідомляв ЦЖР, 35-річна Любов Фокіна з села Новомиколаївка Бериславського району Херсонщини очолила незаконну дільничну комісію з проведення окупаційного референдуму в 2022 році, а невдовзі після цього втекла до Росії. За скоєний злочин Івано-Франківський міський суд 14 жовтня заочно визнав її винною в колабораційній діяльності.