Максима Соху з Херсона за поширення проросійських газет засудили до трьох років позбавлення волі умовно

Влада

21-річний Максим Соха під час окупації Херсона поширював проросійські газети. За цей злочин суд призначив йому покарання – три роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком у два роки.

Про це йдеться у вироку Херсонського міського суду від 16 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Соха Максим Олександрович, мешканець Херсона, з липня по вересень 2022 року поширював у місті російську газету «Надднепрянская правда», яка містила антиукраїнську пропаганду окупантів. 

Чоловіку інкримінували ч. 2 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої в 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України.

Максим Соха визнав свою вину і уклав угоду про визнання винуватості. За цією угодою суд встановив йому покарання – три роки позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком у два роки, без конфіскації майна.

Вирок суду ще не набрав законної сили.

З відкритих джерел відомо, що Максима Соху за останні роки неодноразово притягали до адміністративної відповідальності за розпивання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, керуванні транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів. 

  • Як повідомляв ЦЖР, пенсіонерку з Миколаєва Наталю Грибкову суд визнав невинуватою у глорифікації збройної агресії Росії проти України. Жінка публічно раділа загибелі українських військових і критикувала Збройні Сили України. Однак суд не побачив в її діях ознак злочину.