Тетяну Єрмолу, голову правління виноробні «Князя Трубецького» на Херсонщині, за пособництво РФ засудили до 12 років тюрми з конфіскацією

Влада

55-річна Тетяна Єрмола, директорка і голова правління ПрАТ «Князя Трубецького» з села Веселе на Херсонщині визнана винною в добровільному пособництві державі-агресору. 15 жовтня Івано-Франківський міський суд виніс їй заочний вирок.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Єрмола Тетяна Вікторівна, 2 листопада 1968 р. н., уродженка села Нова Кам’янка Милівської сільської громади Бериславського району Херсонської області, мешканка міста Берислав, умисно і добровільно вчиняла дії, спрямовані на допомогу збройним силам держави-агресора. Вона передала приміщення і територію виноробні ПрАТ «Князя Трубецького» на території села Веселе Новокаховської міської громади Каховського району Херсонщини для розміщення особового складу російських окупаційних військ, броньованої та колісної техніки ворога. 

Для цього Тетяна Єрмола вступила в контакт з командуванням окупаційних військ РФ, один із яких мав позивний «Самсон». Територія підприємства, готель і виробничі приміщення використовувались для різних підрозділів тилового забезпечення ворога і медичного військового шпиталю РФ. 

Діючи з корисливою метою Єрмола почала співпрацювати з ворогом і з березня 2022 року постачала виноробну продукцію підприємства на окуповані території. Невдовзі жінка незаконно зареєструвала у окупантів підприємство під назвою «Частное акционерное общество «Князя Трубецкого» і добровільно набула російського громадянства. 

26 липня 2022 року Тетяна Єрмола звернулася до гауляйтера Херсонщини з пропозицією надавати російським споживачам «лучшие вина, произведенные на благодатной земле Херсонщины».

23 серпня 2022 року Єрмола просила у гауляйтера області надати їй 1600 га земель ПрАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» на лівобережжі Херсонщини для вирощування винограду. 

30 серпня 2022 року Тетяна Єрмола неодноразово зверталась до окупантів з проханням надати підприємству можливість переправи продукції ПрАТ «Князя Трубецького» через Дніпро без черг.

Підприємство «Князя Трубецького» під керівництвом Тетяни Єрмоли сплачувало податки та збори до бюджету РФ і тим самим фінансувало збройну агресію Росії проти України та масові вбивства українців. 

Суд кваліфікував дії Тетяни Єрмоли за ч. 1 ст. 111-2 КК України – пособництво державі-агресору. 

Заочний вирок для Єрмоли виявився максимальним – 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна і позбавленням права обіймати посади в органах влади протягом 15 років. Жінка досі переховується від українського правосуддя.

Вирок ще не набрав законної сили.

  • Як повідомляв ЦЖР, під час окупації села Веселе в 2022 році російські загарбники розграбували майно шато «Князя Трубецького», у тому числі сім пляшок вин, які зберігалися від початку ХХ століття. Також окупанти замінували виноградники.
  • У 2023 році виноробню «Князя Трубецького» перейменували на «Stoic Winery». Вона відновила свою роботу в Одеській області.
  • Селище Козацьке і село Веселе на звільненій правобережній частині Новокаховської громади Херсонщини повністю зруйновані російськими окупантами. Майже повністю зруйноване село Корсунка, що залишається в тимчасовій окупації. Попри це, в усіх цих населених пунктах залишаються цивільні.